„Tai hibridinė ataka. Jie bando sukelti chaosą ir paniką.“ Rusija smogė NATO šaliai. Kas vyksta  ()

Rusija įvykdė hibridinę ataką.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-11-17 „Tai hibridinė ataka. Jie bando sukelti chaosą ir paniką.“ Rusija smogė NATO šaliai. Kas vyksta  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomijos vyriausybė ketvirtadienį nusprendė uždaryti dalį rytinės Suomijos sienos, reaguodama į tai, kad nuo rugsėjo ir pastarosiomis dienomis padaugėjo prieglobsčio prašytojų iš Rusijos, praneša suomių portalas Iltalehti.fi.

Pranešama, kad bus uždaryti Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra ir Niirala pasienio punktai, o Vartius, Salla, Kuusamo ir Raja-Joosep pasienio punktai liks atviri.

Norvegija, kuri taip pat turi bendrą sieną su Rusija, taip pat domisi šiuo klausimu.

„[Suomija] mano, kad Rusija siunčia prieglobsčio prašytojus keršydama“, - pranešė Norvegijos transliuotojas NRK.

Remiantis Suomijos žiniasklaidos pranešimais, prieglobsčio prašytojai dabar nukreipiami į Storskogo pasienio punktą Norvegijos šiaurėje, praneša NRK.

Pasak NRK kalbinto karinės strategijos profesoriaus Tormod Heier, akivaizdu, kad pabėgėliams padėjo Rusijos valdžios institucijos.

T. Heier sako, kad Suomijos vyriausybės reakcija yra nauja iš šalies, kuri tradiciškai stengėsi vengti be reikalo provokuoti Rusiją: „Karas Ukrainoje atskleidė, kad vienintelė kalba, kurią šiuo metu gerbia Rusija, yra jėgos kalba. Suomija puikiai moka bendrauti šia kalba.“

 

Britų laikraštis „The Guardian“ rašo, kad prezidentas Sauli Niinistön apkaltino Maskvą, kad ji nukreipia žmones link sienos, keršydama už Suomijos gynybinio bendradarbiavimo susitarimą su JAV. Įprastomis aplinkybėmis Rusijos pasienio tarnybos neleidžia žmonėms kirsti sienos be reikiamų kelionės dokumentų. Pasak dienraščio „The Guardian“, Suomijos ir Rusijos santykiai įtempti nuo tada, kai Suomija įstojo į NATO.

 

Straipsnyje rašoma, kad Suomijos pasienio tarnybos uždraudė kirsti sieną dviračiais.

Straipsnyje taip pat kritikuojamas šis sprendimas. Sienų studijų profesorius Jussi Laine komentuoja, kad perdėta Suomijos reakcija žaidžia Kremliui į naudą: „Tai Rusijos hibridinė įtaka, kurios pagrindinė užduotis – sukelti chaosą ir paniką. Jei toks yra jų tikslas, sakyčiau, kad jie jį pasiekė labai nedidelėmis pastangomis.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(6)
(15)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()