„Mažiau kritikuokite Zalužną.“ Ukraina nusivilia valdžia  ()

Zalužno kritikai turėtų saugotis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainiečių pasitikėjimas dabartine vyriausybe ir parlamentu sumažėjo: absoliutų ukrainiečių atsidavimą išlaikė tik Valerijus Zalužnas. Dauguma pasitiki ir V. Zelenskiu, tačiau šiek tiek mažiau.

Tai rodo Kyjivo tarptautinio sociologijos instituto (KTSI) atliktos apklausos duomenys. Palyginti su 2022 m. gruodžiu, pasitikinčių Aukščiausiąja Rada dalis sumažėjo nuo 35 proc. iki 15 proc., o nepasitikinčių – padidėjo nuo 34 proc. iki 61 proc.

Pasitikėjimas vyriausybe sumažėjo nuo 52 proc. iki 26 proc., o nepasitikėjimas išaugo nuo 19 proc. iki 44 proc.

„Nors prezidento atveju taip pat pastebima mažėjimo tendencija, tačiau jis išlaiko didžiulį Ukrainos visuomenės pasitikėjimą. Taigi dabar prezidentu pasitiki 62 proc., o nepasitiki 18 proc. 2022 m. gruodį prezidentu pasitikėjo 84 proc. žmonių, o nepasitikėjo 5 proc.“, - teigė KTSI.

Apklausos duomenimis, absoliutų pasitikėjimą visuomenėje išlaiko ginkluotosios pajėgos – kaip ir 2022 m. gruodį, taip ir dabar jomis pasitiki 96 proc. respondentų. Be to, 88 proc. ukrainiečių pasitiki Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiuoju vadu Valerijumi Zalužnu (tik 4 proc. juo nepasitiki).

Apklausos duomenimis, visuose regionuose padaugėjo kritikos valdžios atžvilgiu, nors visuose regionuose dauguma pasitiki prezidentu. Be to, ten absoliuti dauguma pasitiki Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis, V. Zalužnu ir savanoriais.

KTSI analitikas Gruševskis mano, kad didėjančią kritiką ir mažėjantį pasitikėjimą valdžios institucijomis greičiausiai lėmė, viena vertus, netikri šių metų lūkesčiai, kita vertus, skundai dėl jų veiklos efektyvumo ir skaidrumo.

 

Jis pažymėjo, kad iš esmės svarbus rezultatas yra tai, kad Ukrainoje 59 proc. ukrainiečių vienu metu pasitiki ir prezidentu, ir kariuomenės vadu. „Ukrainiečiai reikalauja vienybės, todėl kai kurių valdžios atstovų veiksmai, bandymai diskredituoti vyriausiąjį vadą sukelia aštrų visuomenės nepritarimą. Ukrainiečiai netiki kaltinimais, kurie gali būti metami Zalužnui (dar daugiau, galima daryti prielaidą, kad tokie kaltinimai bumerangu neigiamai atsiliepia pačiai valdžiai)“, - pažymi jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(1)
(9)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: