„Karas Ukrainoje dingsta iš pirmųjų puslapių.“ Kontrastas tarp Rytų ir Vakarų yra akivaizdus. Kas vyksta  ()

Putinas ketina pradėti apokaliptinę ataką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijoje sklinda gandai, kad netrukus gali prasidėti lemiamas puolimas Ukrainoje. 

Apie tai straipsnyje laikraščiui „The Telegraph“ rašo buvęs Jungtinės Karalystės kariuomenės cheminių ginklų padalinio vadovas Gamishas de Brettonas-Gordonas.

Kadangi Vakarų dėmesys labiau sutelktas į rinkimus Didžiojoje Britanijoje ir JAV, karas Ukrainoje dingsta iš pirmųjų puslapių. Nors daugelis Vakaruose karą vadina aklaviete, Kremlius taip nemano. Dabar Maskvoje sklando gandai, kad netrukus gali būti pradėtas lemiamas puolimas, siekiant karo eigą pakreipti Rusijos naudai.

Rusija iš visų diktatorių ir nesąžiningų valstybių ieško dronų ir amunicijos, o Ukraina skęsta ir maldauja artilerijos sviedinių ir priešlėktuvinės gynybos raketų iš kitkuo užsiėmusių sąjungininkų.

„Kol Vokietijos kancleris Scholzas ragina Europos Sąjungą daryti daugiau – nors ji nepajėgia pristatyti Ukrainai šimtų tankų „Leopard 2“, kurių jai taip reikia, – Rusija pereina prie visiško karo, o jos valstybės išlaidas ir ekonomiką vis labiau diktuoja karo mašinos poreikiai. Kontrastas tarp Rytų ir Vakarų negali būti aiškesnis: Rusija yra susitelkusi, o mes – ne“, – situaciją vertina de Brettonas-Gordonas.

Rusijos ultranacionalistams raginant surengti didelį puolimą aplink Charkivą, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui atsirado aiški paskata dėti visas pastangas į savo „specialiąją karinę operaciją“.

 

Problema ta, kad, Karo studijų instituto (ISW) duomenimis, Rusijos kariuomenė vargu ar galės „artimiausiu metu surengti operaciją, kurios metu būtų užimta reikšminga teritorija Charkivo regione“. Analitikų vertinimu, „Rusijos įsiveržimas 15 kilometrų gylyje ir kelių šimtų kilometrų plotyje būtų didžiulė operatyvinė priemonė, kuriai reikėtų daug didesnės pajėgų grupuotės ir daug geresnių išteklių nei tie, kuriuos Rusijos pajėgos šiuo metu yra sutelkusios palei visą tarptautinę sieną su Ukraina, mažiausiai – Belgorodo srityje“. Taktiniai branduoliniai ginklai arba cheminė ar biologinė ataka padėtų Rusijai pasiekti sėkmę.

 

Kaip pažymėjo de Brettonas-Gordonas, tai nereiškia, kad tokia ataka neįmanoma.

„Tai tiesiog reiškia, kad tam reikėtų ginklų mūšio lauke, kurių dar nematėme. Mano nuomone, vieninteliai ginklai, kuriuos Rusija turi, ir kurie galėtų tai pasiekti šiuo laikotarpiu, būtų taktiniai branduoliniai ginklai arba kokia nors cheminė ar biologinė ataka. Turint omenyje liūdnai pagarsėjusią Obamos „raudonosios linijos“ nesėkmę Sirijoje ir Vakarų nenorą visiškai įsipareigoti ginti Ukrainą, Putinas gali pagalvoti, kad verta to imtis“, – teigia buvęs Didžiosios Britanijos kariuomenės cheminių ginklų padalinio vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(25)
(-13)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: