Prioritetas – F-16, o ne atakos lėktuvai A-10. Skelbiamas Ukrainos atsakymas  ()

Ukrainos oro pajėgų aviacijos prioritetas išlieka gauti iš Vakarų partnerių daugiafunkcinius naikintuvus F-16, kad jie įgytų pranašumą ore, o po to ateityje bus galima svarstyt apiei atakos lėktuvus ir atakos sraigtasparnius, skirtus tiesioginei sausumos pajėgų paramai.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-14 Prioritetas – F-16, o ne atakos lėktuvai A-10. Skelbiamas Ukrainos atsakymas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė Ukrainos oro pajėgų atstovas pulkininkas Jurijus Ihnatas komentare „Ukrainian Pravda“.

„Karinių oro pajėgų pozicija dėl vakarietiškų orlaivių perėmimo nesikeičia: prioritetas yra F-16, su kurio šiuo metu treniruojasi mūsų pilotai. Galbūt bus kito tipo, bet būtent – universalus lėktuvas galintis dirbti su oro, žemės ir antžeminiais taikiniais. Todėl F-16 yra daugiafunkcis ir gali atlikti daugybę šių funkcijų su įvairiausiais ginklais“.

Karinių oro pajėgų atstovas pažymi, kad orlaivis A-10 „Thunderbolt II“ (dar žinomas kaip „Warthog“), apie kurį kalbėjo Sausumos pajėgų vadas Syrskis, atlieka monofunkciją: jis gali remti sausumos pajėgas ugnimi, tai yra smogti galingus smūgius prieš priešą ant žemės.

Be to, A-10 lėktuvo priežiūra yra žymiai brangesnė nei F-16.

„A-10 platforma bus per didelė našta oro pajėgų aviacijai, mes tiesiog neturime pakankamai resursų valdyti šį orlaivį – tiek materialinių, tiek žmogiškųjų“, – sako Ihnatas.

 

Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau yra ginkluotos atakos lėktuvais Su-25, kurie šiandien veikia netoli ugnies linijos kartu su kariuomenės aviacijos ir oro pajėgų sraigtasparniais (Mi-24, Mi-8). Be to, yra dviejų tipų naikintuvai MiG-29, bombonešis Su-27, Su-24M, transporto lėktuvai.

„Akivaizdu, kad Sausumos pajėgoms labai svarbi oro parama. Tačiau šią funkciją atlieka Su-25 ir sraigtasparniai“, – pridūrė karinių oro pajėgų atstovas.

„Sąlygomis, kai priešas turi daugybę oro gynybos priemonių fronto linijoje, turi pranašumą ore, ypač okupuotose teritorijose, kur galingi Rusijos naikintuvai, tokie kaip Su-35, kelia grėsmę Ukrainos lėktuvams, atakos lėktuvų naudojimas yra labai ribotas“, – aiškina pareigūnas.

 

Ihnatas pabrėžia, kad būtina sėkmės sąlyga – pranašumo ore pasiekimas, kurį gali suteikti tiek F-16 orlaivių, tiek vidutinio ir didelio nuotolio priešlėktuvinių raketų sistemos.

„Ir po to tampa įmanoma efektyviai panaudoti atakos lėktuvus sausumos kariuomenei remti, taip pat kovinius sraigtasparnius, ypač vakarietiško modelio, kuriuos tikrai nori gauti mūsų broliai iš aviacijos („Apache“, „Black Hawk“ ir kt.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(19)
(0)
(19)

Komentarai ()