„Tikrovė gali būti dar baisesnė.“ Iš Minsko atkeliavo siaubinga informacija. Ką padarė Lukašenka  ()

„Politiniams“ kaliniams įkalinimo kamerose kuriamos „ypatingos“ sąlygos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023-ieji Baltarusijoje – dar vieni metai, kai Baltarusijos represinis aparatas susidoroja su politiniais Aleksandro Lukašenkos oponentais. Žmogaus teisių centro „Viasna“ duomenimis, pernai įvairių rūšių represijas patyrė mažiausiai 6 386 žmonės, iš jų 1 776 moterys ir 4 566 vyrai.

Tačiau tikrieji skaičiai gali būti daug didesni, nes ne visa informacija apie represijas pasiekia žmogaus teisių gynėjus.

Daugiausia represijų žmogaus teisių gynėjai užfiksavo Minske ir Minsko srityje – 1535 žmonės. Toliau Gomelio ir Gardino sritys – 1345 ir 1023 žmonės.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, pernai visoje šalyje įvyko mažiausiai 4466 politiniai procesai.

​Baltarusijos teismai skyrė mažiausiai 1 822 baudas, kurių bendra suma siekė 1 524 492 rublius (beveik 466 000 USD). Teisėjai į kalėjimą pasiuntė mažiausiai 2005 žmones. Iš viso baltarusiai areštuose ir kalėjimuose praleido mažiausiai 22 988 dienas.

Be to, „Viasnos“ duomenimis, 22 atvejais teismai skyrė viešuosius darbus, o 38 bylos dėl įvairių priežasčių buvo nutrauktos.

Žmogaus teisių aktyvistai rašo, kad jau trejus su puse metų „politiniams“ kaliniams įkalinimo kamerose kuriamos „ypatingos“ sąlygos. Visą šį laiką žmonės neaprūpinami higienos priemonėmis, jiems neleidžiama pasikeisti drabužių ar patalynės. Jiem neleidžiama eiti į dušą ar pakvėpuoti grynu oru. Tokiomis sąlygomis dalis suimtųjų laikomi kelis mėnesius iš eilės.

 

Visą tą laiką kalėjimo kameros būna perpildytos. Žmonės priversti miegoti ant grindų, po lovomis, ant suolų ir net ant stalų. Dėl papildomo spaudimo politinėse kamerose apgyvendinami benamiai. Kamerose nuolat dega šviesa, dieną ir naktį.

Sulaikytiesiems kartais tenka kelias dienas maldauti administracijos muilo ir tualetinio popieriaus. Iš šeimų nepriimami nei drabužiai, nei higienos priemonės, nei vaistai.

 

Kamerose dažniausiai nėra karšto vandens, vanduo iš čiaupų yra šaltas ir netinkamas gerti.

Masinės represijos Baltarusijoje sustiprėjo po suklastotų rinkimų rezultatų 2020 m., kai protestavo šimtai tūkstančių baltarusių. Valdžia žiauriai numalšino demonstracijas ir suėmė dešimtis tūkstančių žmonių. Daug žmonių žuvo ir buvo sužeista per malšinimo protestus. Nuo tada represijos Baltarusijoje nesiliauja.​​

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(22)
(-8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: