Nevisai bomba. Kuo ypatinga GLSDB  ()

GLSDB leis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms išlaikyti taikinio spindulį maždaug iki Perekopo sąsmaukos (sąsmauka, jungianti Krymo pusiasalį su žemynu) ir giliai Donecko bei Luhansko srityse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet kurią dieną Ukraina pagaliau turėtų gauti didelio tikslumo GLSDB „sparnuotąsias bombas“ iš JAV. Ginklas gali pataikyti į priešo taikinius iki 150 kilometrų atstumu ir turėtų gerokai išplėsti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų tolimojo nuotolio galimybes.

Informacinio pasipriešinimo grupės karinis-politinis stebėtojas Oleksandras Kovalenko „24 kanalui“ papasakojo pagrindinius ilgai laukto ginklo privalumus.

Anot Kovalenko, GLSDB nevisai yra bomba.

„GLSDB turi viršutinę pakopą, tokią kaip M30 ir M31 – tai viršutinės pakopos raketos, skirtos M142 HIMARS. Jos gauna pagrindinį impulsą iš šio bloko, tačiau kovinė galvutė iš tikrųjų yra planavimo tipo bomba. Kai baigiasi kuras viršutinėje pakopoje, ji yra atskiriama ir gali skrieti kelias dešimtis kilometrų daugiau“, – sakė Kovalenko.

Pagrindinės charakteristikos

GLSDB yra nedidelio dydžio tiksliai valdoma amunicija, kurią „Boeing“ sukūrė kartu su Švedijos įmone SAAB.

GLSDB turi inercinę navigacijos sistemą ir naudoja GPS. Po paleidimo bomba išskleidžia sparnus ir gali būti reguliuojama. Bomba gali praskristi pro objektą; jei po kurio laiko jis bus laikomas svarbiu taikiniu, GLSDB gali grįžti ir sunaikinti jį.

Šią amuniciją galima paleisti iš HIMARS ir M270 MLRS sistemų, kaip ir GMLRS sviedinius – amerikietiškų 227 mm kalibro valdomų raketų šeimą, kuri anksčiau buvo tiekiama Ukrainai.

 

Tačiau jei GMLRS nuotolis yra iki 80 kilometrų, tai bendras atstumas, kurį gali nuskrieti GLSDB bombos, yra daugiau nei 150 kilometrų. Iš kurių 70–80 kilometrų suteikia būtent viršutinė pakopa.

Visas likęs atstumas yra planavimo elemento naudojimas iš kovinės galvutės, kuri yra maždaug 2,5 karto didesnė ir žymiai galingesnė nei M30 ir M31 sviedinių, paleidžiamų iš M142 HIMARS.

Tiesą sakant, tai yra sparnuotosios raketos ir didelio tikslumo valdomos bombos derinys. GLSDB leis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms išlaikyti taikinio spindulį maždaug iki Perekopo sąsmaukos (sąsmauka, jungianti Krymo pusiasalį su žemynu) ir giliai Donecko bei Luhansko srityse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(0)
(29)

Komentarai ()