NATO ir Rusijos konfrontacija. Pasaulyje bręsta naujas karštasis regionas  ()

Plečiantis NATO tolimoji Europos šiaurė pastebimai juda karo link.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prasidėjus visapusiškam Rusijos karui Ukrainoje, naujos šiaurinės Aljanso narės keičia geopolitinę jėgų pusiausvyrą, o netrukus NATO Arkties regiono šalys Rusiją skaičiumi aplenks kaip septyni prieš vieną. Dabar pasaulio lyderiai vis dažniau savęs klausia, kiek tikėtina eskalacija Arkties regione.

Anot „Foreign Policy“, per pastaruosius kelis dešimtmečius dvišaliai ir tarptautiniai susitarimai tarp Rusijos ir kitų Arkties valstybių sustiprino bendrą šiaurės saugumą ir mokslinius interesus. Tačiau Rusijai visapusiškai įsiveržus į Ukrainą, šie susitarimai greitai žlugo.

„Jei karu Ukrainoje kas nors pasiekta, tai Šiaurės šalių suartėjimas saugumo klausimais“, – rašo leidinys.

„Dabar turime septynias iš aštuonių Arkties šalių, kurios yra geopolitiškai vieningos ir turi labai pajėgią kariuomenę. Nežinau, ar kur nors pasaulyje yra tokia darnos ir pajėgumų koncentracija tarp šalių“, – sakė vienas ekspertas.

Tačiau kiti pažymi, kad visa tai daroma suvaldymo vardu, ir sutinka, kad didelio masto šiaurinis konfliktas mažai tikėtinas. Paradoksalu, tačiau Rusijos karinis potencialas ir ekonominiai ištekliai, didinantys įtampą Arktyje, taip pat stabdo tikrąjį eskalavimą. Rusijos šiaurė tiesiog turi daug ką prarasti: jos didžiulis teritorinis plotas ir dideli iškastinio kuro ištekliai yra pagrindinės RF pretenzijos į jos, kaip pasaulinės supervalstybės, tapatybę. Todėl Kremlius suinteresuotas išlaikyti žemą įtampą šiaurėje.

 

Kol kas tai reiškia hibridinį karą: pilkosios zonos taktiką, kurią sunkiau sekti ar kam nors priskirti.

Labai militarizuotose srityse klaidos gali kelti didžiausią pavojų. Ir, kaip pažymi ekspertai, „klaidingi skaičiavimai ir klaidingi aiškinimai“ yra „didžiausia rizika saugumui Šiaurės Atlanto Arktyje“. Rusija ir NATO regione dažnai rengia karines pratybas, praktikuoja savo pajėgų ir laivynų mobilizavimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(5)
(-3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: