[Žinios trumpai] Manoma, kad Rusija Ukrainai yra numačiusi Korėjos scenarijų, bet ką tai reiškia?  ()

Ukrainos žvalgybos vadas brigados generolas Kirilas Budanovas teigia, kad yra ženklų, leidžiančių manyti, kad Putinas Ukrainai yra numatęs „korėjietišką“ scenarijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Budanovas pažymi, kad Rusijos pajėgos patyrė nesėkmę prie Kyjivo ir nepajėgs nuversti centrinės valdžios. Todėl Putinas keičia savo „specialios karinės operacijos“ pobūdį ir tikslus. Jau oficialiai paskelbta, kad dabar Rusija susikoncentruos į šalies rytus ir pietus. Tai yra, didžiausias dėmesys bus skiriamas Donbaso regionui ir puolimui iš okupuoto Krymo.

Budanovas mano, kad tai yra ženklas, leidžiantis manyti, jog Putinas bandys primesti „korėjietišką“ scenarijų. Tai yra, jis bandys nubrėžti ryškią šalį dalijančią liniją. Po to vieną dalį Rusija galės pabandyti praryti - suvirškini visos Ukrainos Putinui vis tiek nepavyktų.

Šias įžvalgas pagrindžia ir faktas, jog Donbaso separatistai jau kalba apie referendumą savo apsišaukėliškų respublikų prijungimui prie Rusijos. Putinas dar prieš invaziją spėjo pripažinti Luhansko ir Donecko respublikų nepriklausomybę ir tai buvo akivaizdus pirmasis žingsnis link jų prijungimo prie Rusijos. Tiesa, neaišku, ar antrasis žingsnis bus žengtas, nes Donbaso regiono prijungimas būtų labai brangus ir Rusijoje tikriausiai nesulauktų tokio palaikymo kaip Krymo aneksija.

Rusijos pajėgos šiuo metu nėra užėmusios visos Donbaso teritorijos. Kautynės Ukrainos rytuose vyksta labai intensyviai ir, tikėtina, per artimiausias kelias dienas tik suintensyvės. Žvalgybininko nuomone Rusija greičiausiai bandys sujungti Donbaso ir Krymo teritorijas, kad šį aneksuotą pusiasalį iš Rusijos galėtų pasiekti sausuma (dabar Krymas Rusijai pasiekiamas tik laivais, lėktuvais ir vieninteliu tiltu). Tam prireiks visiško Mariupolio sunaikinimo.

 

Donbaso administracinė teritorija nesiriboja su Krymu, tačiau Rusija tikrai pabandys užimti Ukrainos žemes tarp šių teritorijų. Tuomet, Ukrainos žvalgybos vado nuomone, Rusija apjungtų šiuos administracinius vienetus ir taip padalintų Ukrainą. Jei Putinui pavyktų tai padaryti, jis tai galėtų pristatyti kaip pergalę - rusams būtų pasakojama apie atkovotą Donbasą, Mariupolį, sausuma prijungtą Krymą ir nugalėtą Ukrainą. Nors pirminis planas nuversti Ukrainos valdžią ir būtų visiškai žlugęs, o nuostoliai būtų gėdingai dideli. Rusija švęstų pergalę, nors rusai būtų daug vargingesni ir labiau izoliuoti nei prieš karą.

 

Bet, žinoma, net šis minimalus tikslas bus labai sunkiai pasiekiamas, nes Ukrainos pajėgos šiuo metu priešinasi ir net kontratakuoja labai sėkmingai.

(16)
(0)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: