[Žinios trumpai] „Gali būti interpretuojamas kaip karo veiksmas“ - ekspertai perspėja Jungtinę Karalystę dėl tolesnės pagalbos Ukrainai  (14)

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas teigia, kad jo šalis niekada nenustos remti savo draugų. JK yra viena iš pagrindinių Ukrainos rėmėjų karine technika ir ginklais, įskaitant „Javelin“ bei NLAW raketas. Neseniai į ukrainiečių rankas pateko ir labai efektyvios „Starstreak“ raketos. Tačiau prieš žengiant tolesnius žingsnius ekspertai prašo pagalvoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

BBC saugumo korespondentas ir karybos ekspertas Frankas Gardneris teigia, kad prieš laivus nukreiptų raketų siuntimas Ukrainai gali būti pavojingas Jungtinės Karalystės saugumui. Borisas Johnsonas anksčiau teigė, kad tokios raketos, leidžiančios skandinti per 130 km atstumą prisiartinusius priešo laivus, padėtų ginti Odesą nuo atakų iš jūros. Tačiau Gardneris mano, kad tokia parama pati savaime galėtų būti interpretuojama kaip karinis veiksmas.

„Aš tik galvoju, kaip prezidentas Putinas į tai sureaguotų. Jei britiška raketa nuskandintų rusų karo laivą, Kremliui tai tikriausiai atrodytų kaip mūsų karinis veiksmas“, teigia Gardneris. Ekspertas iš karto pridūrė, kad Putinas taip mato visus Vakarų veiksmus šiuo metu.

Gardneris teigia, kad dabar Ukrainai yra labai pavojingas laikas, nes jos pajėgos gali būt apsuptos Donbase. Nors ukrainiečiai kovos dėl kiekvienos savo žemės centimetro, rusų karių ten tiesiog bus daugiau. Gardneris mano, kad egzistuoja rizika, jog NATO bus įtraukta gilyn į šį konfliktą.

„Jei jie pradės tiekti dideles ginklų platformas, tokias kaip tankai, karo lėktuvai ir priešlaivinės raketos, mes pateksime į kitą paradigmą, Rusijos reakcija tiesiog nenuspėjama“, teigia karybos ekspertas.

 

Čekija į Ukrainą jau siunčia savo senus tankus ir kitą šarvuotąją techniką, o Jungtinė Karalystė, atrodo, yra pasirengusi siųsti priešlaivines raketas. Tačiau yra ribų, kurių NATO šalys stengiasi neperžengti. Štai naikintuvai Ukrainai nebuvo perduoti dėl logistinių sumetimų - ar iš NATO aerodromų kylantys ir į karo zoną Ukrainoje skrendantys naikintuvai aerodromus Europoje paverstų legitimiu Rusijos taikiniu? Tankai ir kita technika yra perduodami lengviau, nes jie, priešingai nei naikintuvai, nėra pririšti prie savo bazių ir infrastruktūros.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(59)
(-43)

Komentarai (14)