[Žinios trumpai] Turkija pateikė pasiūlymą Rusijai, kaip paprastai ir greitai išspręsi Mariupolio gynėjų problemą: skelbiamas Šoigu atsakymas  ()

Turkija turi pasiūlymą, kaip išspręsti „Azovstal“ gamyklos požemiuose esančių Ukrainos karių problemą. Tačiau Rusijos tokie pasiūlymai nedomina.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-13 [Žinios trumpai] Turkija pateikė pasiūlymą Rusijai, kaip paprastai ir greitai išspręsi Mariupolio gynėjų problemą: skelbiamas Šoigu atsakymas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkija siūlo tiesiog išsivežti tuos karius. Galbūt tai atrodo keistai, bet Rusijai pritarus tokia procedūra būtų galima. Anksčiau patys „Azovstal“ gynėjai prašė tokio ištraukimo - jie būtų išgabenti į trečiąją šalį (ne Ukrainą ar Rusiją) ir nebedalyvautų kare. Rusijai toks scenarijus reikštų absoliučią Mariupolio kontrolę ir galimybę skelbti pergalę, ukrainiečiams - orią mūšio baigti be pasidavimo ar mirties.

Turkijos valdžia siūlo išsigabenti Mariupolio gynėjus laivu per Berdiansko uostą. Apie šį pasiūlymą paskelbė Krymo totorių lyderis Mustafa Džemilevas. Turkijos prezidentas Recepas Erdoganas porą kartų kalbėjosi su Putinu, jo atstovas Ibrahimas Kalinas kalbėjosi su Sergejumi Šoigu. Ir laivas tokiai procedūrai jau yra paruoštas - jis stovi Stambulo uoste.

Viskas vyktų maždaug taip - laivas atplauktų į Berdianską (Mariupolio uostas yra užminuotas), o iš jo išriedėję pažymėti autobusai nuvažiuotų į Mariupolį. Miesto gynėjai suliptų į autobusus ir būtų atvežti į laivą, kuriuo būtų išplukdyti į Turkiją. Šie kariai negalėtų grįžti į Ukrainą iki karo pabaigos - konflikte jie nebedalyvautų. Jei Rusijos tikslas yra karių pašalinimas iš kovos, jis tokios operacijos dėka būtų pasiektas.

 

Tačiau Džemilevas praneša, kad Rusijos gynybos ministro Šoigu toks pasiūlymas nedomina. Pasak jo, Ukrainos kariai turi pasiduoti - jokios orios karo baigties Rusija jiem neleis gauti. Rusija net nesutinka iškeisti „Azovstal“ esančius karius į savo karo belaisvius.

Rusija nuoširdžiai nekenčia „Azov“ pulko karių, todėl pasidavimas jiems greičiausiai reikštų teismą ir, turbūt, mirtį. Turkija nėra vienintelė šalis, siūlanti išsigabenti „Azovstal“ esančius karius, bet Rusijos tokie pasiūlymai tiesiog nedomina.

(29)
(4)
(25)

Komentarai ()

Susijusios žymos: