Antras pagal aukštį pasaulyje pastatas ką tik pasiekė savo viršūnę – statomas netikėtoje valstybėje, kuri jau yra turėjusi aukščiausio dangoraižio titulą (Foto, Video)  ()

2021 metų lapkritį antras pagal aukštį pasaulio dangoraižis pasiekė savo projekcinį aukštį – buvo užbaigta milžiniška 160 m smailė. Taip buvo aplenktas antroje vietoje buvęs Šanchajaus bokštas Kinijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kylančio 118 aukštų dangoraižio smaigalys iškilo daugiau nei į 678 m aukštį virš Malaizijos sostinės Kvala Lumpūro.

„Merdeka 118“, kuris, kai bus baigtas kitais metais, taps antruoju aukščiausiu pastatu pasaulyje, dabar yra aukštesnis nei Kinijoje stovintis 632 m Šanchajaus bokštas, o jis nusileidžia tik Burj Khalifa Dubajuje, JAE (828 m).

Smailės užbaigimo ceremonijoje Malaizijos ministras pirmininkas Ismailas Sabri Yaakob apibūdino projektą kaip „ikonišką ateities bokštą“: „Tai ne tik didelis pasiekimas inžinerijos srityje“, – žurnalistams sakė jis. „Tačiau tai taip pat dar labiau sustiprina Malaizijos, kaip modernios ir išsivysčiusios šalies, poziciją“.

 

292 000 m2 ploto bokšte, iš kurio daugiau nei pusė bus siūlomi biurams, taip pat bus prekybos centras, mečetė, „Park Hyatt“ viešbutis ir aukščiausia Pietryčių Azijoje apžvalgos aikštelė. Platesnėje 1,6 ha teritorijoje taip pat bus viešosios erdvės ir parkas žemės lygyje.

Iš istorinėje Kvala Lumpūro dalyje esančio dangoraižio atsiveria vaizdas į stadioną „Merdeka“, kur buvęs lyderis Tunku Abdul Rahmanas 1957 m. paskelbė Malaizijos nepriklausomybę. Dangoraižio pavadinimas „merdeka“ malajų kalba reiškia „nepriklausomybė“.

 

Trikampės stiklo plokštumos ant pastato fasado buvo įkvėptos Malaizijos meno ir amatų modelių. Dizainas taip pat „simboliškai (atstovauja) turtingą kultūrinį derinį, apibūdinantį šalies žmones“.

2010 m. paskelbtas projektas pradėtas įgyvendinti prieš penkerius metus, nepaisant kai kurių vietinių paveldo gynėjų susirūpinimo dėl jo galimo poveikio istorinei kaimynystei.

Nors pastatą buvo tikimasi atidaryti šiais metais, darbai buvo laikinai sustabdyti 2020 m. kovo mėn., kai Malaizijos vyriausybė įvedė griežtas karantino priemones, skirtas kovoti su COVID-19 plitimu.

Pastaraisiais dešimtmečiais Kvala Lumpūro panoramą pakeitė dangoraižiai, o Malaizijos sostinė dabar yra 13-as pagal aukštį miestas pasaulyje, teigia Aukštųjų pastatų ir miesto buveinių taryba.

 

Nors pastaruoju metu esame įpratę aukščiausius statinius matyti Kinijoje ar JAE, Malaizija turi aukštų pastatų tradiciją – jo 452 m aukščio „Petronas“ bokštai dvyniai buvo aukščiausi pastatai pasaulyje 1998–2004 m., kai juos pralenkė Taivano „Taipei 101“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()