Vienas Europai būtų katastrofa. Karo pabaigos scenarijai  ()

Kaip ir kada baigsis karas Ukrainoje: vokiečių profesorius numatė du scenarijus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Freiburgo universiteto (Vokietija) naujosios ir šiuolaikinės Vakarų Europos istorijos profesorius, knygos „Apie karus ir kaip juos užbaigti“ autorius Jornas Leonhardas interviu portalui onet.pl nurodė du karo Ukrainoje baigties scenarijus.

Pasak jo, pagal pirmąjį scenarijų Ukraina bus priversta atsisakyti dalies savo teritorijos, tačiau tokia „taika“ bus tik sąlyginė. 

„Pirmasis scenarijus yra toks, kad Rusija sugebės išnaudoti savo išteklių pranašumą pasitelkdama dar žiauresnį smurtą, mobilizuotą karinę ekonomiką ir vidaus represijas. Pagal šį scenarijų tam tikru momentu Ukraina bus priversta atiduoti teritoriją ir sutikti su abejotina Rusijos saugumo deklaracija. V. Putinui tai galėtų reikšti taktinę pauzę iki progos pradėti kitą karą. Tai nebūtų klasikinė pergalinga taika, tačiau ji vis dėlto priverstų Rusiją nutraukti agresiją, o tai leistų V. Putinui šalies viduje išreklamuoti tokį rezultatą kaip pergalę“, – aiškino vokiečių profesorius. 

Jornas Leonhardas prognozuoja, kad Europai tai baigtųsi katastrofa. 

„Jei Putinui pavyko sumanipuliuoti Vakarais ir pakenkti valstybės suverenumo principams, tai kodėl to paties su Taivanu negalėtų padaryti Kinija? Rezultatas būtų karų apimtas pasaulis,  ir būtų sunaikinti per pastaruosius dešimtmečius sukurti principai. Vakarus, o ypač Europą ištiktų katastrofa“, –  kalbėjo profesorius. 

 

Vokiečių profesorius taip pat numatė kitą scenarijų – kai Ukraina sugebės nugalėti agresorių. 

„Karinis Kijevo ryžtas. Galingas Ukrainos puolimas priverstų rusus suprasti, kad jų tikslai kariniu požiūriu yra tiesiog nepasiekiami. Pagal tokį scenarijų V. Putinui tektų daryti nuolaidų ir tik tada atsivertų diplomatinė proga, kurios atveju karo baigties galimybė būtų realesnė. Tačiau iki to dar toli“, – sakė jis. 

Taip pat Jornas Leonhardas akcentavo, kad Vakarai turėtų suteikti Ukrainai karinę pagalbą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(0)
(35)

Komentarai ()