„Pradedame karą.“ Sensacinga žinia. Ukraina atidaro naują frontą  ()

Atsiranda vis naujų įrodymų, kad Ukrainos specialiosios pajėgos iš tiesų kovoja Sudane.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas pirmą kartą patvirtino gandus, kad Ukraina Sudane dislokuoja specialiuosius dalinius. Budanovo teigimu, mes „pradedame karą visoje Žemėje“. Tikslas yra „pašalinti“ Rusijos priešą visose Žemės vietose. Apie tai jis kalbėjo interviu Šveicarijos leidiniui „Neue Zürcher Zeitung“.

Nuo 2017 metų Sudane yra Rusijos kariai – keli šimtai žmonių iš „Wagner“ grupuotės. Laikui bėgant jų vaidmuo pasikeitė. Iš pradžių samdiniams buvo pavesta mokyti Omaro al-Bashiro režimo kariuomenę ir ginti Rusijos interesus aukso gavybos srityje. Maskva taip pat derėjosi dėl karinio jūrų laivyno bazės Raudonojoje jūroje sukūrimo. Tačiau po Baširo režimo žlugimo rusai atsidūrė vidaus Sudano konfliktų sūkuryje.

JAV žvalgybos duomenimis, 2023 metais, prasidėjus pilietiniam karui, Rusijos kovotojai stojo į sukilėlių lyderio Muhammado Hamdano Daghlo pusę, tiekė jam ginklus. Priešingoje pusėje yra Sudano kariuomenė, kuriai vadovauja generolas Abdel Fatah al-Burhan. Ukrainos žvalgybos tarnybos stojo į jų pusę ir medžioja Rusijos karių pajėgas.

Jau keletą mėnesių atsiranda vis naujų įrodymų, kad Ukrainos specialiosios pajėgos iš tiesų kovoja Sudane. Prieš tris savaites „Kyiv Post“ paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip kaukėtas vyras su kovine apranga rusų kalba tardo tris karo belaisvius. Vienas jų save vadina „Wagner“ grupuotės nariu ir pasakoja, kad jis su šimto žmonių grupe persikėlė iš Centrinės Afrikos Respublikos į Sudano teritoriją turėdamas tikslą nuversti vietos valdžią.

 

Rugsėjo mėnesį CNN paskelbė kelių dronų atakų Sudane nufilmuotą medžiagą. Viename iš vaizdo įrašų matomas drono operatoriaus monitorius su užrašas „zupiniti“, kuris ukrainiečių kalba reiškia „sustabdyti“.

Parodytas atakos vykdymo būdas būdingas Ukrainos kariuomenei. Operacijos turi Ukrainos nepilotuojamų dalinių taktikos požymių ir vargu ar tai gali būti Sudano kariuomenės darbas.

Dar vienas įrodymas – spalį paviešintas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip šviesaus gymio snaiperis šauna į taikinį tolumoje.

Žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ nustatė šaudymo vietą – tai dykumos vietovė netoli Omdurmano. Tikėtina, kad šias nuotraukas padarė ir Kyjivo valdžia, norėjusi pakurstyti spėliones apie Ukrainos specialiųjų tarnybų veiklą.

 

Praėjusių metų balandį karinė žvalgyba GUR surengė specialią operaciją Sudane, siekdama gelbėti Ukrainos piliečius iš karo chaoso. Gali būti, kad po to šalyje liko specialiųjų pajėgų būrys.

Jei pranešimai apie slaptą Ukrainos karą Sudane yra teisingi, tai galima daryti tik vieną išvadą: Kyjivas nori susilpninti Rusiją kitame žemyne ​​– 3500 kilometrų nuo fronto linijos savo šalyje.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(110)
(5)
(105)

Komentarai ()

Susijusios žymos: