„Prognozuotojai turėtų būti kuklesni.“ Karo Ukrainoje pabaigos scenarijai  ()

„Ar Rusijos ginkluotosios pajėgos sugebės išlaikyti dabartinį tempą, kai Ukraina turės daugiau ugnies galios?“


V. Zelenskis
V. Zelenskis
© President Of Ukraine from Україна, CC0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Address_of_the_President_to_the_Parliament_of_Lithuania._(51998415977).jpg

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-07 „Prognozuotojai turėtų būti kuklesni.“ Karo Ukrainoje pabaigos scenarijai  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tęsiant lėtą Rusijos kariuomenės veržimąsi į Ukrainą, raginimai pradėti derybas siekiant užbaigti karą tapo įprasti, kai kuriuos iš jų reiškia gerbiami užsienio politikos ekspertai. Tačiau dabar ne laikas derėtis su V. Putinu, sako amerikiečių analitikas ir strategas Rajanas Menonas. Savo nuomonę jis argumentavo straipsnyje „Foreign Policy“ žurnalui.

„Sandorio su V. Putinu šalininkai įsitikinę, kad sugebės nuspėti karo baigtį: Rusijos pergalę (tarkime, Donbaso, Chersono ir Zaporožės kontrolę) ir Ukrainos pavergimą. Tačiau tokiems pareiškimams trūksta įrodymų bazės. Niekas negali būti tikras, kaip tai baigsis. Tai karas, o prognozuotojai turėtų būti kuklesni, turint omenyje, kad iki šiol beveik visos prognozės pasirodė klaidingos“, – pažymima straipsnyje.

Anot R. Menono, raginimai dėl taikos derybų turi dar vieną trūkumą: susitarimo su V. Putinu šalininkai vardija problemas, su kuriomis susiduria Ukrainos ginkluotosios pajėgos, tačiau nemini Rusijos problemų, tačiau jos nuostoliai yra daugiau nei reikšmingi.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Net 2000W el. paspirtukai, 3in1 multimetrai, vaizdo projektoriai, SUP irklentės ir kt. (Video)
2640 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „FNIRSI 2C23T“ - 3in1 osciloskopas, signalų generatorius ir multimetras

2) „KuKirin G2 Master“ - naujausias off road el. paspirtukas su 2*1000W galia

3) „SkyEcho FreeONE Pro“ - portabilus vaizdo projektorius

4) „Pixthink“ - 120 colių projektoriaus ekranas su stovu

5) „FunWater SUPFW05A“ - pripučia SUP irklentė

6) „BMAX B6 Power“ - mini PC, 16GB + 1TB, Windows 11

Išsamiau

Kaip vieną pagrindinių argumentų, patvirtinančių, kad dabar ne laikas deryboms su V. Putinu, analitikas įvardijo svarbą jas vesti iš jėgos pozicijų. Kartu jis pabrėžė, kad Ukraina dar tik pradėjo gauti reikiamą Vakarų ginkluotę.

„Rimtas derybų šalininkų argumentų trūkumas yra siūlomas terminas. Daugelis jų nori, kad derybos prasidėtų kuo greičiau... Tačiau Jungtinės Valstijos ir jų Europos sąjungininkės tik dabar pradėjo tiekti Ukrainai dešimčių milijardų dolerių vertės ginklus ir tai nepasibaigs ankstyvą rudenį. Būtų kvaila skubėti su derybomis, nematant, kokį skirtumą turės papildomų ginklų įvedimas, ar Rusijos ginkluotosios pajėgos sugebės išlaikyti dabartinį tempą, kai Ukraina turės daugiau ugnies galios“, – rašoma leidinyje.

 

R. Menonas įsitikinęs, kad jei Ukraina, sustiprinta papildomų karių ir ginklų, atgaus daugiau teritorijos, o V. Putinas supras, kad jo armija negali pasiekti daugiau naudos, Kyjivas tikrai turės daugiau svertų politiniam susitarimui.

Ekspertas teigia, kad karas gali baigtis bent vienu iš šių trijų būdų:

1. Rusijos kariuomenė užgrobia dar daugiau žemių, Vakarai pasiduoda nuovargiui, o V. Putinas įveda Kyjivui baudžiamąją taiką: dalis Ukrainos tampa Rusijos Federacijos teritorija, likusi dalis, išlaikydama nepriklausomybę, grįžta į Maskvos orbitą.

2. Rusija kontroliuoja mažiau Ukrainos teritorijos nei dabar, V. Putinas pripažįsta, kad jo armija negali užgrobti daugiau, bet gali prarasti daugiau žemės, įvyksta politinis susitarimas ir Ukraina galiausiai prisijungia prie ES ir NATO su sąlyga, kad Kyjivas neįleis NATO bazių arba nuolatinio užsienio karių buvimo šalies teritorijoje.

 

3. Karas pasiekia aklavietę, iš kurios, anot abiejų oponentų, neįmanoma išeiti, tačiau V. Putinas turi pakankamai svertų, kad užtikrintų Ukrainos neutralumą. Kyjivas naudojasi savo derybine galia siekdamas ginkluoto neutralumo, kuris suteiktų jam laisvę apmokyti savo ginkluotąsias pajėgas Vakarų šalyse, aprūpinti savo kariuomenę vakarietiškais ginklais ir taip likti už Rusijos įtakos sferos.

„Nors kiti scenarijai tikrai galimi, jie, išskyrus pirmąjį, turi bendrą bruožą: jie nurodo, kad Ukraina sustiprintų savo derybines pozicijas, nutrauktų Rusijos atakas, pradėtų savo kontrpuolimą ir atgautų daugiau teritorijų.

Tam prireiks laiko, kurio dabar turi Ukraina: Vakarų ginklai ką tik pradėjo keliauti į frontą, o jų apimtys artimiausiais mėnesiais didės. Rusija ir Ukraina galiausiai gali susitarti dėl politinio sprendimo. Tačiau dabar ne laikas jį inicijuoti“, – publikacijoje apibendrino analitikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(69)
(6)
(63)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()