Ukrainoje pastebėtas labai retas rusų tankas. 2022 metais rusai jų turėjo daug (Foto)  (1)

2022 metais šių tankų Ukrainoje buvo gana daug. Rusai juos puolė visuose fronto sektoriuose. Ir, kaip jie įpratę, labai nesėkmingai – jie buvo naikinami visur. 2023 metais ukrainiečiai jų rusų rankose jau beveik nematė, o dabar jie jau visai reti.



© Vitaly V. Kuzmin (CC BY-SA 3.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:T-80U#/media/File:T-80U_(7).jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

T-80U – tai sovietinis pagrindinis kovos tankas, pagerinta T-80 versija. Originalus T-80 pradėjo tarnybą dar 1976 metais. Iš esmės, tai yra T-64 su kai kuriais komponentais iš T-72 ir dujų turbinos varikliu. 1985 metais tarnybą pradėjęs T-80U turi geresnį bokštelį ir dinaminę šarvų apsaugą „Kontakt-5“. Vėliau šie tankai buvo po truputį tobulinami. 1990 metais T-80U gavo galingesnį 1250 AG variklį ir prieštankinę raketą 9M119M.

Įdomu tai, kad 46 tonas sveriantis T-80U iš tikrųjų yra vienas greičiausių pagrindinių kovos tankų pasaulyje. To dujų turbinos variklio dėka jis įsibėgėja iki 80 km/val. Sunkiai rastumėte tanką, kuris prilygtų greičiu T-80U. Palyginimui, M1 „Abrams“ sunkiai gali peržengti 72 km/val. ribą. Ir taip yra dėl to, kad gyvybę vertinantys amerikiečiai savo tanką aprūpino tikrais šarvais, dėl kurių „Abrams“ yra mažiausiai dešimčia tonų sunkesnis už T-80U. Kai kurių „Abrams“ versijų svoris pasiekia net 67 tonas.

[Vokietija] Beprotiškas pasiūlymas! Tik 28€ už akumuliatorinį pjūklą su 2 baterijomis. Ribotas kiekis
3356 2

Ypatingai žema kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Su dviem baterijomis ir įkrovikliu

Ribotas kiekis

Išsamiau

T-80U šarvai nėra prasti, ypač su „Kontakt-5“. Bet nei jie, nei tas įspūdingas greitis nepadeda šiam tankui išgyventi.

Gegužės pabaigoje Charkivo srityje netoli Vovčansko ukrainiečiai rado pažeistą ir įgulos paliktą T-80U su nuo dronų saugančiu tinkleliu. Kuo ypatingas šis radinys?

 

Ukrainiečiai rusų rankose T-80U tankus mato itin retai. Ir priežastis yra paprasta – rusai jų praktiškai nebeturi.

Prieš invaziją Rusija turėjo vos apie šimtą aktyviai naudojamų T-80U. Tūkstančiai jų yra ilgalaikio saugojimo aikštelėse, iš kur jie po truputį traukiami, bet aktyvioje tarnyboje buvo tik maždaug šimtas. 2022 metais rusai Ukrainoje neteko maždaug šimto T-80U tankų. Daug jų buvo sunaikinti, daug – apgadinti ir apleisti. 2023 metais Ukrainos gynėjai sunaikino jau tik du T-80U tankus. Nebuvo taip, kad T-80U tapo nesunaikinami – jie tiesiog išnyko. Šiemet atvirųjų šaltinių žvalgytojai užfiksavo dar tik antrą rusų T-80U praradimą.

 

Rusai turėjo apie šimtą tokių tarnybai tinkamų tankų, dar kelis ištraukė iš savo saugyklų, bet prarado daugiau nei šimtą. Net ir konservatyviais skaičiavimais, rusai neteko daugiau nei pusės tarnybai tinkamų tankų. Aišku, jie dar gali toliau „gaminti“ (tai yra, restauruoti) T-80U, bet jie Ukrainoje tiesiog ilgai negyvena.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai (1)