„Ji buvo pagrindinė karinės pagalbos Ukrainai teikėja.“ Galutinis sprendimas gali būti netikėtas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2024-07-18 10:16
Nuimk emocijas ir pagalvok logiškai. Kad kariaut ir būt agresyviam reikia pinigų. Jei neturi pinigų, tai apie karą net negalvoji (gal galvoji - Rusijos atveju, bet...), nes tankai, raketos, kariuomenė - reikalauja daug pinigų. Kas Rusijai dave daugiausiai pinigų nuo Putino atėjimo iki karo - Vokietija su Merkel priešakyje. Kodėl nekariavivo tada Rusija? Nes kaupė resursus, perginklavo armiją. Mes matome dabar, kad Rusija labai daug pinigų prikaupė per tą laiką. Ir daug padarė kariuomnei, prikure nauju ginklu ir t.t. Nebūtų puolus Rusija Ukrainos, jei nebūtų sutelkusi tiek išteklių, net jei ir labai būtų norėjusi, net jei Ukraina būtų tris Janukovičius išvijus ir 5 Maidanus sukėlus, 10 gėjų paradų pravedus ir pasakius, kad už mėnesio stoja į ES ir NATO. Diktatūros turi gyventi biednai-neturtingai, tada jos ramesnės, nes nėra iš ko šakotis. Rusija labai gera buvo tarp 1990 ir 1994, kol vakarai nepradejo kišti savo pinigus ir vežti Bušo šlauneles. Nes galvojo, kad dabar Rusija bus demokratiška - ir apsigavo. Tik biškį prakuto - prasidėjo karas su Čečėnija. Gal kažkada Rusija taps ne diktatūra - tada kita kalba. Bet diktatūrų mes maitinti neturime, jei nenorime vėliau su jomis kariauti, nes kai joms pakyla apetitas bevalgant, prededa paskui lipt ant galvos, nes vadukas nori būti pasaulio valdovas.
immortallt 2024-07-18 11:19
Diktatūrą maitino su tikslu, kad ištraukti iš imperializmo, kaip tai atsitiko su Vokietija ar Japonija. Tai nėra be pagrindo sprendimas. Bet su maskoliais ir kinais tas panašu nepaėjo, atitinkamai taip, reikia keisti strategiją. Bet izoliuodamas neištrauksi šalies iš liūno, tik turi vertinti, ar pati šalis (realiai jos gyventojai) yra pasiryžę iš to liūno išlipti. Ukraina akivaizdžiai įrodė, kad yra. Baltarusiai akivaizdžiai įrodė - kad ne. Maskoliai įrodė, kad dar bent tris kartas nebus pasiruošę.
Benediktas 2024-07-18 11:28
Ne diktatūrą maitino, o galvojo, kad Rusija tapo demokratija, galvojo, kad tai įvyko. Bet suklydo - tik pagirdė, pavalgydino ir atgijo imperializmo refleksai. Klaida, kad davė tokį trumpą inkubacinį periodą. Reikėjo ilgiau chekinti ar tik neatsiranda vėl imperializmo daigeliai ir sustabdyt maisto šlanagelę, kad imperializmo daigeliai numirtų ir išaugtu kiti demokratiniai. O jie užsimerkę pradėjo kimšt Rusiją pinigais, ignoruodami realybę. Dėjom iki ko daėjom, nes Rusija jau seniai buvo diktatoriška imperialistiška, bet mes inerciškai nieko nekeitėm, net kai pradėjo visą eilę karų. Žinoma kad vakarų pilvo vertybių reikalai nulėmė tai, dėl pigių resursų išsijungė gebėjimą mąstyti. Kalta Rusija, bet ir mes patys ne mažiau atsakingi, už pasekmes, kad vedėme tokią neprotingą politiką su jau diktatūta pilnai tapusia valstybe. Bet čia negali būti verslo atsakomybė, verslas nėra toks sąmoningas ir ne besikeičiančių valdžių atsakomybė. Verslo elgesys už valstybės ribų turi būti aprašytas konstitucijoje šalies, NATO, ES. Kad bet kokia nauja valdžia, patepta verslo negaletu tai pakeisti, be referendumo del konstitucijos keitimo.
immortallt 2024-07-18 12:22
Em, kad yra visa eilė šalių su diktatūra, su kuriomis toliau dirbame. Pvz. Azerbaidžanas ar Turkija, Kinija, tuoj žiū Izraelis.
Benediktas 2024-07-18 12:24
Tai čia gerai? Gal galima dirbti, bet gal reikia verslą pas save susigražinti? Tegul perka mūsų aukštos vertės produktus, bet nestatykime ten gamyklų, neduokime technologijų.
donatasv 2024-07-18 12:30
Ką pas tave nėra tarpinio varianto? Tik dėt galvą putkai tarp kojų kaip merkel? Uždarė šiaurės korėją ką pasiekė? Visi baubai, visi puola ir dėl ko? Dėl to kad visiems tai ir yra priešas nes nėra jokios komunikacijos. Parodė trumpas bent jau žmonėm, kad visgi nesam priešas jei tik to panorėsit patys mes atviri komunikacijai. Tokie kaip tu ir susikuria baubus iš nesupratimo ką aplamai daro.
Benediktas 2024-07-18 12:41
Aš gi nesakau kad visai reikia nutraukt. Nestatykim tik ten gamyklų ir technologijų. Jei yra brangesnių alternatyvų demokratiškose valstybėse, pirkime iš ten. Pirkime Dujas ir nafta is Amerikos, Norvegijos. Arba bent jau diversifikuokime nepirkime visko is vienos valstybes. Muškime kainas. Merkel Vokietiją buvo pamovus ant Putino 'vamzdžio' monopolio. Tai ir yra tarpinis variantas. immortal pats matai iki ko davedė tokia strategija. Tai argi čia gera startegija? Argi nereikia nieko keisti su diktaturomis?
donatasv 2024-07-18 13:10
Tai aš būtent tą ir sakau, kad reikia keist žaidimo taisykles ne visiškai uždaryt bet ir nesukišt visko ką galima. Nepaėjo šitas padarom išvadas. Uždarysim totaliai kinus, rusus, š.k. ir ko tada lauksim? Be technologijų ir visišku embargu totaliai atjungtas nuo pasaulio š.k. lyderis pasigamino ginklus kurie gali padaryt labai didelę žalą. Jei įtrauksi kiną, rusą aplamai sunaikint pasaulį galės. Palaikyt kontaktus užimt poziciją nei draugo nei priešo ir laviruot tarp to. P.S. bet turi būt vieninga vakarų pozicija, žiurkes kaip orbaną už kiaušinių ir nuogą aikštėje pakabint.
Benediktas 2024-07-18 14:22
Turi buti padaryta taip: Visos ES NATO šalys įsirašo tam tikrus saugiklius verslo į savo konstitucijas. Jei neisirašai, eini iš ES ir NATO. Jei hipotetinis Orbanas ateityje nori prekiauti su diktaturomis be saugikliu, eiti ant monopolio, turi pakeisti Vengrijos konstitucija. Jei pakeicia tuos nuostatus - eina iš ES ir NATO. Praranda daugiau - nei gauna. Kad bet kokia valdzia siu baziniu pricipu nekeitinetu. Negalima tai palikti poltiniu veju siviveikai. Ir diktatūros taps vargingesnės, 9 kartus pagavos, ar pradeti grąsinti demokratinėms šalims. Bet išeitis visada yra - tapti nemokratiškomis. Galima taip net reklamuoti ES ir NATO. Nori gyventi gerai - versk diktatūras ir stok į mūsų sąjungas.
immortallt 2024-07-18 14:43
Na pirmiausia, iš diktatūrų tai mums reikia žaliavų. Gamyklos tam, kad tas žaliavas pasiimti (pvz. kita diktatūra, kuri eksportuoja žaliavas iš okupuotų teritorijų, nes tai didžiausias pasaulio telkinys, kuriame >70% rezervų yra Marokas). Kad nereikėtų bendradarbiauti su autokratijomis, reikia pilnai įdiegti žiedinę ekonomiką, pilnai apsirūpinti energija iš atsinaujinančių išteklių, t.y. net kalio ir fosfato trąšas gaminti atgaunant iš pvz. nuotekų valyklų bei mažinti trąšų poreikį transformuojant patį žemės ūkį. Tame pačiame maskolyne, didelė dalis gamyklų buvo tam, kad iš jų uždirbti. Jei ne vakarai, būtų atėję kinai. Klausimas, kas geriau? Nėra čia juoda ir balta viskas, pasaulis sudėtingesnis. Taip, maskoliai prisidirbo juodai, kitos taisyklės galioja.
Benediktas 2024-07-18 14:52
Tai iš Kinijos irgi reikia išeidinėt. Kinijoje tai gamyklas stateme ne kad zaliavas pasiimt, o kad pigiai gamintu jau gaminius, suzlugdeme savo pramone ir pastateme save i priklausomybe nuo diktaturos. O diktatura tapo antra ekonomika pasalyje, nes vakarai viska perka ten. Bet diktatura niekur nedingo, tik apaugo pinigais. Dabar jau nori diktuoti kitiems. Tai čia jei paaiškint gerai, tai ir 5-10 metų vaikas suprastų, kad taip nutiks. Vakarų pilvo vertybės užgožė mąstymą.
immortallt 2024-07-18 15:57
Sužlugdėme pramonę Taip, tokia jau žlugusi vakarų šalių ekonomika, kad gyvenimas daug blogesnis, nei prieš 40 metų. Ekonomikoje yra toks terminas - santykinis pranašumas. Tu vadovaujiesi merkantilizmu. ~200 metų suprato, kad neveikia. Santykinio pranašumo pavyzdys - JAV geba pagaminti 300 stalų ir 200 kėdžių, kinai geba pagaminti 100 stalų ir 300 kėdžių arba jei koncentruotųsi tik ten, kur sugeba geriausiai, JAV galėtų pagaminti 600 stalų, o kinai 600 kėdžių. Tai dabar sakyk, geriau gyvens JAV ir kinai, kai kartu viso pagamins 400 stalų ir 500 kėdžių rinkinių, ar kai susikoncentruos kur kiekvienas dirba geriau ir pagamins po 600 stalų ir 600 kėdžių komplektų? Kad pramonę parvarius gyventų amerikiečiai geriau, turėtų nedarbas būti aukštas, bent 10%. Tokio nėra. Ekonomika per laiką prisitaikė prie aukštesnės vertės kūrimo, todėl gyvena geriau, nei kad su pramone pas save. Tai natūralus ciklas, tik klausimas, ar reikėjo taip sukoncentruoti į Kiniją. Nereikėjo, bet kinai tiesiog darbštūs ir valstybė dėjo milžiniškas pastangas, kad vystytųsi ta gamyba. Kai prasidėjo vystymas gamybos, Indijoje buvo pradžioje geresnė padėtis, bet indai nesugebėjo palaikyti to augimo. Daugelį prekių alternatyvų gali pirkti vakarietiškas, tik kaina 2-3x ir didesnė. Tikiuosi kiniško šlamšto neperki?
Benediktas 2024-07-18 16:27
Perku, nes nėra praktiškai daikto be detalių iš Kinijos. Gali pirkti gero brando daikta, bet jis irgi bus pagamintas Kinijoje su didele tikimybe. Čia nesamone palikti tai žmogaus samoninkumui. Jei leidžia - vadinasi galima - taip mano verslas ir žmones. Taip suprantu, jei kali vinis, negali dirbti kompiuteriu. Bet gamyklose ne tiek daug žmonių reikia, ypač dabar ir kuo toliau tuo mažiau reikės gamyklose žmonių. Tai tikrai vietos turime pasistatyti tas gamyklas. Kaip suprantu, jau daug buvo gamyklų pastatyta, kur pas mus galetu daryti robotai, o Kinijoje ta patį darė žmonės rankomis. Aš už tai, kad žmonės visame pasaulyje gerai gyventų, bet su diktatūromis turime problemų, nes joms suteikiame galių. Paskui tie žmonės kurie uždirba pinigėlį Kinijoje, gali būti varomi kariauti su mumis, nes jie gali, nes jų galia išaugo.
immortallt 2024-07-18 16:52
Gamyklose reikia nedaug žmonių, jei automatiką sudiegi. Automatika brangi ir dirba su dideliais tiražais. Jei pilnai automatizuoti viską - tai su labai labai dideliais tiražais. Ne vietos automatizuotoms gamykloms pastatyti reikia, o pinigų, paklausos ir darbo jėgos. Automatizuotoms gamykloms pastatyti, reikia pirma įrenginius pagaminti, tada juos pastatyti ir operuoti. Kiek yra laisvų žmonių, kurie galėtų valdyti automatizuotas gamyklas? Skambi kaip Trump'as, kuris paperka mases, kad apribos importą, ir vėl gyvens kaip šaltojo karo metu. Nebus taip, konkurencija pasaulyje išaugusi, kad už bet ką mokėtų didelius pinigus, nes kiti nesugeba pasigaminti. Tai kaip tu įsivaizduoji, kaip kažkuri šalis/regionas priims sprendimus dėl prekybos/investicijų, kai tai tiesiogiai atsilieps kainoms? Ir kaip manai, kaip tai paveiks investicijas toje pačioje ES, kai jinai pradės pagal myliu/nemyliu, tai drausti, tai leisti prekybą ir investicijas su kitomis šalimis? Tavo scenarijus veiktų, jei vakarų pasaulis būtų valdomas vieno ar kelių superkompiuterių, kurie priima 100% racionalius sprendimus ir visuomenė neturi balsavimo teisės. Kitaip sakant, diktatūra, kur sprendimai priimami centralizuotai ir racionaliai, be jokių emocinių aspektų. Sprendimai, įskaitant verslo sprendimai, iš esmės planinė ekonomika.
Benediktas 2024-07-18 17:11
O tai Kinijoje gamyba ne masiniu tiražu? Mes gaminkime masiniu tiražu automatizauotai, o jie tegul rankinį custom darbą dirba, kur neverta automatizuot ir ok. Ir Kinija bus rami, raumenų nedemonstruos. Tik jau nepasakok, kad vakarai labai jau emociniu aspektu remdamiesi ėjo į Kiniją. Ėjo nes uždirbt daugiau koncernų vadovams bus ir investuotojams. O savo amerikonus atleidinėjo iš darbo ir ašara nenuriedėjo. Nes galima, nes tokia valdžios politika buvo. Aš neteisių tų koncernų, verslas visur eina kur pinigai, bet takus ėjimo reikia reguliuoti valstybei, nes verslas išlygina jėgų balansą geopolitikoje, jei viskas leistina, bet vienoje pusėje demokratija, o kitoje diktatūra. Kaip suprantu verslas prieme rizika, kad jei reiks tai kariausim, prarasim gamyklas, bet geriau daugiau uzdirbsim. O paprastus zmones siusim į karą - ne pirmas kartas. Ciniška. Todėl ir sakau, kad reikia iš verslo atimti tokias galias ir vykdyti protingą politiką, kurie kaip tik bus daugiau apgalvota ir sukels mažiau turbulencijų. Demokratijos indeksą skaičiuotti mokam, turi valstybese būti valdžios padalinimas, laisva žiniasklaida. Į tokias šalis galima investuoti pilnai, be apribojimų. Aš ir sakau investicijų pricipus reikia įrašti sajungos istatuose NATO ir ES, jie kaip geopolitikos dalis. VMI tegu toliau dirba savo darba paskaiciuodama mokescius nusizengusiems, muitine muitindama. Aš įsivaiduoju kiek būtų nepasitenkinimo iš verslo, jei būtų panašios taisyklės. Nes juk verlui pelnas svarbiausia. Nesvarbu, kad jo investuotojams ir taip pakanka, jachtas perka.
donatasv 2024-07-18 21:56
Kinija investavo ne tik į gamybą. Imortall labai gerai išdėstė viską su gamyba bet dar šiektiek pridėt reiktų. Kad tokiais mastais užsuktum gamyklas visų pirma reikia specialistų ne tik valdyti įrengimus gamyklose. Prieš gamyklas dar stovi iškasenos ir visas žaliavų paruošimas. Visas aptarnaujantis verslas turi eiti koja kojon kartu. Pigus transportavimas taipogi labai svarbi sritis būtent šią sritį kinijoje valdžia labai smarkiai subsidijuoje. Išmėtyk tokią gamybą po visą pasaulį gausis taip, kad mažais kiekiais vešim iš visur viską, kai dabar dideliais mastais viskas sukasi aplink kiniją. Maži kiekiai brangu, dideli mastai pigu. Man dabar iš kinijos atsisiųsti šūduką vertą kelių eurų kainuoja 1eur, o mūsų šeimos verslui nusiųsti tarkim siuntą nedidelę į Latviją Estiją 8€.
immortallt 2024-07-19 07:34
Iškėlinėjo į Kiniją, nes kitu atveju apskritai užsidaryti galėjai. Tai ašara nuriedėtų ne tik gamyboje, bet ir ofise. Vakarai, kaip atskirų valstybių ir diplomatijos vadovai, ne emociniu aspektu, bet siekiu spręsti geopolitines problemas taip nusprendė. Su Kinija kažkas planavo kariauti prieš 5 metus? Verslas dirba rinkos sąlygomis. Jei ateina iš Kinijos ar kokio Bulbekistano prekės pigiau, nei tavo savikaina, o kokybiniais parametrais tas pats, yra trys išeitys - įvedamas muitas, bet ne tokios didelės įmonės kaip Lietuvoje Achema to nesulauks, iškeliama gamyba į tą šalį, arba užsidarai iš viso. Jei galvoji, kad tiesiog verslas gali dirbti be pelno ar nuostolingai nuolat, tai permąstyk. Nu nu, ir kaip tu tą demokratijos indeksą skaičiuosi Vengrijai? Ir kas bus, jei dabar iš Kinijos patrauksi visas investicijas, uždarysi visas sienas? Ką turės prarasti pradėdami karą prieš aplinkines šalis? Kaip manai, kodėl vakarų pasaulyje karai baigėsi? Nes prekyba didesnę naudą pradėjo nešti, nei žemė.
Magnus 2024-07-22 10:31
Nes net jei ir su plokščiažemiu kalbėčiau kuris teigtų: "80% duočiau jog žemė plokščia", jis man duotų bent kelias knygas ir 100'us valandų youtube įrašų. Kuriuos pats galčiau peržiūrėti ir susidaryti savo nuomonę tiek apie patį teiginį tiek apie patį teigėją. Ir kaip jo smegenys veikia. Kokie "įrodymai" jam tinkami. Kolkas iš 'kairiūjų' randu tik: "čia trumpo darbas, nes juk jis trump'as. Aš pats nieko nežinau, nesidomiu, neturiu laiko, atostogauju". Tačiau randu tūkstančius "right wing" įvykio analizių. (motyvas, įvykio raida etc etc.) Štai vienas iš tūkstančio. Tau per ilgas žiūrėti, bet gal kitiems bus įdomu. https://www.youtube.com/watch?v=sexhaPTywy4
immortallt 2024-07-22 10:50
Turiu savo gyvenimą ir neturiu tiek laisvo laiko, kad man rūpėtų kažkoks egocentrikas. Man asmeniškai nei šilta, nei šalta ar gyvas, ar negyvas. Kiek nemalonumų gyvenime gali būti, jei jį išrinks, bet prabėgs kadencija, jei ir išrinks, ir toliau viskas suksis. O tu matau neturi ir pašventęs jam gyvenimą. Priešingai nuo plokščiažemininkų, nekėliau, kad čia sąmokslo teorija ir valdžia bando apgauti, ar mokslininkai bando apgauti, ar google, ar dar kas. Nusikaltimo padarymas nėra sąmokslo teorija. Dar vienas nusikaltimas į ilgą sąrašiuką - nėra kažkas keisto. Taip, visi gudrūs praėjus savaitei ir išėjus daugiau informacijos atspėti. Galiu tau laimingus bet kurios loterijos skaičius parduoti. 100% garantija, kad tikrai laimingi. Vienas niuansas, praėjusios savaitės loterija.
Magnus 2024-07-22 11:36
Supratau Su loterija irgi ten smagiai.