Mokslininkai aptiko paslaptingą Saulės „širdies plakimą“ – kas tai ir ar verta sunerimti?  ()

Astronomai nustatė radijo impulsų serijos kilmę, tačiau vis dar negali išsiaiškinti, kas juos sukėlė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai ne tik atrado, bet ir tiksliai nustatė paslaptingo radijo pliūpsnio, sklindančio iš Saulės, šaltinį, kurio periodiškumas turi širdies plakimo pobūdį. Naujasis atradimas suteiks daugiau informacijos apie tai, kaip vyksta saulės pliūpsniai, rašo „Futurism“.

Grupė amerikiečių mokslininkų padarė neįprastą atradimą. Jie aptiko radijo impulsų seriją, panašią į širdies plakimą, ir rado šio radijo signalo šaltinį, kilusį iš saulės blyksnio, esančio daugiau nei 5000 km virš Saulės paviršiaus.

Naujojo Džersio technologijos instituto (JAV) mokslininkai teigia, kad naujasis atradimas padės geriau suprasti fizinius procesus, kuriais grindžiamas energijos išsiskyrimas saulės žybsnių metu.

Mokslininkų komanda tiksliai nustatė intensyvių radijo bangų, susijusių su C klasės saulės pliūpsniu, kuris yra galingas elektromagnetinės spinduliuotės pliūpsnis, vietą.

Saulės spinduliuotė apima intensyvius radijo pliūpsnius, susijusius su saulės blyksniais, o ankstesni tyrimai parodė, kad juose yra signalų su ypatingu pasikartojančiu periodiškumu. Pasak Siji Yu iš Naujojo Džersio technologijos instituto, tokių pasikartojančių signalų kilmė jau seniai buvo paslaptis ir mokslininkų ginčų objektas.

 

„Tai buvo netikėtas atradimas. Radome signalų, kurie kartojasi kas 10-20 sekundžių ir atrodo kaip širdies plakimas. Mūsų atradimas yra svarbus norint suprasti, kaip energija išsiskiria ir išsisklaido Saulės atmosferoje saulės žybsnių metu“, - sako Siji Yu.

Mokslininkai aptiko galingus radijo impulsus toje Saulės srityje, kurioje įvyko saulės blyksnis. Mokslininkai teigia, kad šioje srityje magnetinio lauko linijos artėja viena prie kitos, nutrūksta ir vėl susijungia, o tai provokuoja didelio energijos kiekio išsiskyrimą, dėl kurio atsiranda saulės blyksnis.

Nors tokie periodiniai radijo pliūpsniai Saulei nėra neįprasti, mokslininkai nustebo, kad jiems pavyko aptikti kitą šių signalų šaltinį. Pasak Siji Yu, pirmą kartą jie aptiko radijo signalą, sklindantį iš srities, kurioje Saulėje yra magnetinių salų arba burbuliukų pavidalo struktūrų, kurios periodiškai juda link saulės pliūpsnio.

 

Tyrimas parodė, kad periodiškas į burbulus panašių struktūrų judėjimas lemia pakartotinį didelės energijos elektronų gamybą, dėl ko atsiranda įvairių tipų spinduliuotės.

Mokslininkai mano, kad šios struktūros gali turėti įtakos tam, kiek energijos išsiskiria saulės pliūpsnio metu, ir tai leis mums geriau suprasti galingiausių mūsų Saulės sistemos sprogimų prigimtį

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()