15 kartų didesnis už Žemę. Netrukus milžiniška jėga smogs į planetą  ()

Ant Saulės atsirado didžiausias saulės dėmių regionas, kuriame jau vyksta išsiveržimai. Tikimasi, kad jie bus dar stipresni.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Arčiausiai mūsų esančioje Saulės pusėje pastarosiomis dienomis susiformavo didžiulis saulės dėmių regionas, susidedantis iš 6 atskirų grupių. Per pastarąsias kelias dienas šiose dėmėse buvo matyti gana galingi blyksniai, ir mokslininkai tikisi, kad per ateinančias dvi savaites energijos ir plazmos emisija gali smogti Žemei. Jei taip atsitiks, mūsų planetoje gali pasirodyti labai stiprios geomagnetinės audros, rašo „Live Science“.

Didžiausias saulės dėmių regionas

Kosmoso orus stebinčių mokslininkų teigimu, Saulėje atsirado didžiausias dabartinio saulės ciklo saulės dėmių regionas. Ši sritis susideda iš 6 atskirų grupių, kurių kiekviena skleidžia energiją ir plazmą. Per artimiausias dvi savaites mokslininkai tikisi, kad Saulėje pasirodys galingiausi X klasės blyksniai. Artimiausioje ateityje mūsų planetoje gali kilti viena stipriausių geomagnetinių audrų.

Prieš kelias dienas astronomai užfiksavo dviejų saulės dėmių grupių, vadinamų AR3490 ir AR3491, atsiradimą artimoje Saulės pusėje. Abi grupės yra tokios didžiulės, kad jų sprogimai paveikia visos Saulės vibraciją.

Po šių dviejų saulės dėmių grupių atsiradimo astronomai pastebėjo dar 4 saulės dėmių grupes, vadinamas AR3492, AR3495, AR3496 ir AR3497. Tokiu būdu susidarė didžiulis tamsių mūsų žvaigždės paviršiaus plotų regionas, kuriame jau vyksta pliūpsniai ir plazmos emisija.

Numatomas galingiausias Saulės žybsnis

 

Mokslininkai apskaičiavo, kad bendras dėmėtojo regiono dydis yra 200 000 km pločio, o tai yra 15 kartų didesnis už Žemę. Per pastarąsias kelias dienas šiose vietose buvo užfiksuoti 3 M klasės ir 16 C klasės blyksnių. Tai atitinkamai antra ir trečia pagal galingumą Saulės blyksnių klasė. Mokslininkai mano, kad per artimiausias 14 dienų tokių raketų padaugės ir gali pasirodyti net galingiausios X klasės blyksniai.

Šių pliūpsnių metu gali įvykti vainikinės masės išmetimai arba didžiuliai įkrautų dalelių srautai, kurie, pasiekę mūsų planetą, gali sukelti stiprių geomagnetinių audrų atsiradimą. Dėl šių audrų gali nutrūkti ryšys ir sutrikti elektros energijos tiekimas.

Astronomai taip pat pastebėjo, kad ant Saulės atsiranda didžiulės plazmos kilpos, kylančios virš saulės dėmių. Didžiausia iš šių kilpų, vadinamų iškilimais, yra iki 64 000 km aukščio. Šios kilpos gali bet kurią akimirką atitrūkti nuo Saulės ir skristi į kosmosą.

 

Pasak mokslininkų, tokio didžiulio saulės dėmių regiono atsiradimas rodo, kad Saulė labai greitai artėja prie savo aktyvumo piko, arba saulės maksimumo. Toks pikas įvyksta kiekvieną kartą per 11 metų saulės ciklą, o kai kurie mokslininkai mano, kad jis įvyks jau 2024 m. Saulės maksimumo metu labai padaugėja dėmių ant Saulės ir jos tampa didesnės nei įprastai. Tai sukelia dažnesnius protrūkius ir vainikinės masės išmetimą. Galingiausi egzistuojantys saulės blyksniai gali įvykti labai dažnai. Todėl Žemėje nuolat gali siautėti stipriausios geomagnetinės audros, jei planeta atsiduria Saulės dalelių srauto kelyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(32)
(-12)

Komentarai ()