Į Žemę pataikė paslaptingas itin galingas spindulys. Mokslininkai nežino, iš kur jis atsirado  ()

Į Žemės atmosferą patekęs neįtikėtinai didelės energijos kosminis spindulys atvedė mokslininkus į aklavietę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosminius spindulius tyrinėjantys mokslininkai leidinyje „Science“ pristatė itin paslaptingo įvykio tyrimo rezultatus. Astrofizikams pavyko aptikti labai retą neįtikėtinai didelę energiją turinčią dalelę, kuri atkeliavo ne iš mūsų galaktikos, tačiau kas sukėlė jos atsiradimą, vis dar nežinoma, rašo „Science Alert“.

Kosminiai spinduliai yra įkrautos dalelės, daugiausia protonai ir elektronai, kurios skrenda per erdvę beveik šviesos greičiu ir nuolat patenka į Žemę. Jei Saulė skleidžia mažos energijos kosminius spindulius, tai didelės energijos kosminiai spinduliai turi visiškai kitą šaltinį. Manoma, kad jie pas mus atkeliauja iš anapus Paukščių Tako.

Iki šiol mokslininkai negali tiksliai nustatyti kosminių spindulių atsiradimo šaltinio. Remiantis teorijomis, šios dalelės yra susijusios su gama spindulių pliūpsniais, juodosiomis skylėmis, supernovų sprogimais ir žvaigždžių susidūrimais. Yra hipotezių, kad kai kurios didelės energijos dalelės pas mus patenka iš tuštumų, tai yra iš tuščios erdvės tarp galaktikų regionų.

Remiantis tyrimu, 2021 m. gegužės 27 d. buvo aptikta maža dalelė, kuri nešė daugiau nei 240 eksaelektronvoltų energijos, ji nusileidžia tik 1991 m. atrastai „Oh-My-God“ dalelei (ji nešė 320 eksaelektronvoltų energijos). Palyginimui, šiaurės pašvaistėje elektrono energija yra 40 000 elektronvoltų. Itin didelės energijos kosminiai spinduliai neša dešimtis milijonų kartų daugiau energijos nei bet kuris dalelių greitintuvas, pavyzdžiui, Didysis hadronų greitintuvas.

 

Naujoji dalelė, kuri greičiausiai yra protonas, buvo pavadinta japonų mitologijos Amaterasu saulės deivės vardu. Šį kosminį spindulį pavyko aptikti specialiu JAV esančiu detektoriumi „Telescope Array“.

Į Žemės atmosferą patekęs kosminis spindulys susiduria su kitomis dalelėmis ir atsiranda kosminis lietus, kuris pasiekia planetos paviršių. O štai tokių labai didelės energijos dalelių atsiradimą fiksuoja specialūs detektoriai.

Tačiau Amaterasu dalelės šaltinis mokslininkus atvedė į aklavietę, nes jie nežino, iš kur ji atsirado. Stebėję šio kosminio spindulio trajektoriją, mokslininkai kosmose nerado jokio didelės energijos objekto ar reiškinio, kuris galėtų būti aptiktos dalelės šaltinis.

 

Pasirodė hipotezė, kad kosminis spindulys atkeliavo iš mūsų galaktikos ribų, o jo šaltinis gali būti vienoje iš tuštumų, esančių netoli Paukščių Tako, tai yra didžiulėje tuščioje erdvėje, kurioje beveik nėra astronominių objektų. Jei šis spindulys kilo iš tuštumos, koks jo šaltinis? Mokslininkai vis dar negali atsakyti į šį klausimą.

Tyrimo autoriai teigia, kad tokio galingo kosminio spindulio atsiradimą gali lemti nežinomas astronominis reiškinys, kurio mokslininkai niekada nepastebėjo. Buvo net hipotezė, kad kosminio spindulio šaltinis gali būti kažkoks erdvės-laiko audinio defektas. Kol kas Amaterasu dalelės kilmė tebėra paslaptis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(6)
(72)

Komentarai ()