Pirmą kartą per 50 metų! Istorinė misija. Į Mėnulį išskrido naujausia JAV raketa (Video)  (6)

Nešančiąja raketa „Vulcan“ į kosmosą sėkmingai paleista privačios įmonės zondas „Peregrine“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-01-08 Pirmą kartą per 50 metų! Istorinė misija. Į Mėnulį išskrido naujausia JAV raketa (Video)  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį, sausio 8 d., pirmasis privatus amerikietiškas „Peregrine“ nusileidimo aparatas iš „Astrobotic“ išskrido į kosmosą „United Launch Alliance“ raketa „Vulcan“. Jei „Peregrine“ sėkmingai nusileis vasario 23 dieną Mėnulio paviršiuje, kaip planuota, jis taps pirmuoju amerikiečių erdvėlaiviu, pasiekusiu Mėnulio paviršių nuo „Apollo 17“ 1972 m. rašo „Space“.

„Peregrine“ iškėlė naujoji nešančioji raketa „Vulcan“, kuri atliko pirmąją kosminę misiją. Ši raketa turi pakeisti gerai žinomas „United Launch Alliance“ raketas „Atlas V“ ir „Delta IV“, kurios anksčiau į orbitą iškėlė daug svarbių NASA erdvėlaivių.

Įdomu tai, kad pirmojoje naujosios raketos pakopoje sumontuoti du „Blue Origin“ varikliai BE-4, tad šis skrydis svarbus ir Jeffo Bezoso aviacijos ir kosmoso kompanijai. Faktas yra tas, kad pirmoji būsimos „Blue Origin“ daugkartinio naudojimo raketos „New Glenn“ pakopa bus aprūpinta tais pačiais varikliais.

Kalbant apie „Astrobotic“ erdvėlaivį „Peregrine“, jis turėtų nusileisti Mėnulyje vasario 23 d., todėl tai bus pirmasis privatus erdvėlaivis, kada nors nusileidęs ant Mėnulio paviršiaus. Na, o JAV ši misija yra labai svarbi ta prasme, kad nuo 1972 m. nė viena amerikietiška transporto priemonė nenusileido Mėnulyje.

 

Pagrindinė nusileidimo įrenginio užduotis – paruošti dirvą būsimai NASA pilotuojamai misijai į Mėnulį, numatytai kitais metais. Nusileidusiame įrenginyje sumontuoti įvairūs moksliniai instrumentai, su kuriais jis tyrinės Mėnulio paviršių ir aplinką. Taip pat „Peregrine“ yra nedidelis Mėnulio roveris, kuris mokslo tikslais keliaus per Mėnulio paviršių.

 

Tarp „Peregrine“ modulio užduočių yra vandens paieška Mėnulyje ir tyrimas, kaip šis svarbus išteklius cirkuliuoja. Nusileidusio aparato prietaisai tirs saulės spinduliuotės lygį, paviršinio ir požeminio vandens ledą bei itin reto dujų sluoksnio, vadinamo egzosfera, magnetinį lauką. Prietaisai analizuos Mėnulio egzosferos sudėtį ir stebės, kaip ji kinta maždaug 10 dienų, kol veiks „Peregrine“.

62 metrų aukščio raketa „Vulcan“ sėkmingai pakilo ir maždaug po 5 minučių įvyko viršutinės pakopos atsiskyrimas, kuris vėliau tęsė kelionę į orbitą. Praėjus maždaug 50 minučių po paleidimo, „Peregrine“ buvo nukreiptas į Mėnulį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)

Komentarai (6)