Žemės pragariška dvynė. NASA pasirinko projektą Venerai tirti. Skris lėktuvas! (Foto, Video)  ()

NASA pasirinko įdomų Veneros tyrimo ir mėginių rinkimo variantą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei manote, kad pragaras neegzistuoja, tada klystate. Sąlygas Veneroje galima laikyti tikru pragaru. Vidutinė +450 laipsnių Celsijaus temperatūra, atmosferos slėgis, 92 kartus didesnis nei Žemės, ir sieros rūgšties debesys – Venera yra pats priešiškiausias pasaulis Saulės sistemoje.

Nenuostabu, kodėl kosmoso agentūroms taip sunkiai sekėsi tyrinėti Venerą. Nepaisant to, yra daug pasiūlymų, susijusių su transporto priemonėmis, kurios gali išgyventi pragariškomis Veneros sąlygomis pakankamai ilgai, kad užbaigtų mėginių rinkimo misiją, rašo „Universe Today“.

NASA, vykdydama Inovatyvių pažangių koncepcijų programą, atrinko erdvėlaivių dizainus, kurie rinks ir pristatys pavyzdžius iš Veneros į Žemę. Vieną iš tokių pasiūlymų pateikė aviacijos ir kosmoso inžinierius Jeffrey Landis ir jo kolegos iš NASA. Jų siūloma koncepcija – saulės energija varomas orlaivis, kuris kurą gautų tiesiai iš Veneros atmosferos ir į planetos paviršių pristatytų robotinį mėginių surinkimo įrenginį.

Landisas ir jo kolegos beveik dvidešimt metų plėtojo saulės energija varomo lėktuvo, tyrinėjančio Venerą, idėją. Toks orlaivis gali saugiai tyrinėti Veneros debesis maždaug 60 km aukštyje virš paviršiaus. Tokiame aukštyje, pasak Landiso, saulės aktyvumo intensyvumas prilygsta Saulės energijos intensyvumui Žemėje, o dėl atmosferos slėgio skristi lengviau nei Marse.

 

Maždaug 60 km aukštyje, viduriniame Veneros atmosferos sluoksnyje, temperatūra svyruoja nuo minus 100 laipsnių Celsijaus iki maždaug plius 30-70 laipsnių karščio. Sieros rūgšties lietaus poveikis čia bus minimalus, mano mokslininkai. O dėl lėto Veneros sukimosi periodo (243 dienos) saulės energija varomas orlaivis bus nuolat veikiamas dienos šviesos.

Landisas pristatė misijos architektūrą, kuri taip pat apima antžemines robotines transporto priemones. Kol jie 50 dienų tyrinės Veneros paviršių, lėktuvas tyrinės Veneros atmosferą 60–100 km aukštyje.

Mokslininkai mano, kad lėktuvas, kurio sparnų plotis yra 9 metrai, o ilgis – 7 metrai, į Venerą turėtų būti pristatytas sulankstytas. Lėktuvas įgis formą, kai pasieks Venerą, ir turės daug pranašumų, palyginti su kitomis koncepcijomis, tokiomis kaip oro balionai ir saulės energija varomi dirižabliai, sakė Landisas.

 

Naujausioje projekto versijoje, kurią NASA pasirinko pirmajam kūrimo etapui, numatyta, kad orlaivis naudos ne tik saulės energiją, bet ir raketinį variklį su kuru, gaunamu tiesiogiai iš Veneros atmosferos.

Mokslininkai mano, kad lėktuvas galės paimti Veneros atmosferos pavyzdžius ir tai gali išspręsti ginčą dėl to, ar šios planetos debesyse gali būti gyvybės. Dabar Landisas su kolegomis, gavę finansavimą, pradėjo kurti išsamesnį būsimos misijos į Venerą projektą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()