Ir dar šis tas iš Saulės sistemos: Tadžikistanas atrado naują planetą ir pavadino ją Tadžikistanu  (1)

Jei pasiteirautumėte Tadžikistano vyriausybės, turbūt sulauktumėte atsakymo, kad Saulės sistemoje nuo šiol egzistuoja dar viena planeta – pasaulis, pavadinimu Tadžikistanas. Jis aplink Saulę skrieja kažkur tarp Marso ir Jupiterio (Asteroidų žiede), bet tai – visai ne Cerera. Tokią stulbinamą žinią rugsėjo 1 d. išdidžiai paskelbė Tadžikijos naujienų agentūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvusios sovietų respublikos naujienų agentūra khovar.tj informuoja, kad paslaptingas pasaulis nuo Žemės nutolęs mažiausiai 250 mln. km, nuo Saulės – 463 mln. km ir aplink mūsų žvaigždę apskrieja per 5 metus. Daugiau astronominių detalių nepateikiama.

Visa tai labai panašu į Cererą – didžiausią Asteroidų žiedo kūną. Jis nuo Saulės nutolęs 257 mln. km, o aplink Saulę apskrieja per 4,6 metų. Tad visai gali būti, kad Tadžikistanas gviešiasi pervadinti Cererą, kuri buvo atrasta daugiau kaip prieš 200 metų. Arba atrado dar didesnį Asteroidų žiedo objektą...

Tadžikistano naujienų agentūra pareiškė, jog naujoji planeta ir jos pavadinimas oficialiai patvirtintas Tarptautinės astrofizikų sąjungos. Tiesa, tokios organizacijos dar neteko girdėti, nors jos pavadinimas įtartinai panašus į Tarptautinės astronomų sąjungos (International Astronomers Union, IAU) pavadinimą, kuri ir atsakinga už pavadinimų suteikimą kosminiams kūnams.

Pranešime spaudai dėstoma, jog "Tarptautinė astrofizikų sąjunga pavadino vieną iš nykštukinių Saulės sistemos planetų Tadžikistanu – už svarų Tadžikistano mokslininkų indėlį į pasaulinės astrofizikos raidą ir dangaus kūnų tyrinėjimus."

Liudijimą apie mistinės planetos pavadinimą Tadžikistanu šalies prezidentui Emomaliui Rachmonui įteikė Tadžikistano mokslų akademijos prezidentas Farchodas Rachimis.

"Buvo pabrėžta, Tadžikistano planeta yra tarp Marso ir Jupiterio planetų, atstumas nuo jos iki Žemės siekia 250 mln. km, o nuo jos iki Saulės – 463 mln. km, - rašoma naujienų agentūros pranešime spaudai. – Šiuo metu Tadžikistano planeta yra arčiausiai Žemės, todėl tadžikų mokslininkai įdėmiai tiria jos fizinę ir cheminę sudėtį, taip pat planetoje vykstančius procesus."

"Valstybės vadovas E. Rachmonas kabai teigiamai įvertino tadžikų mokslininkų indėlį į pasaulio astrofizikos pasiekimus ir išreiškė įsitikinimą, kad tokie neįkainojami pasiekimai įpareigoja mokslininkus ir tyrinėtojus dėti dar daugiau pastangų, vadovaujantis valstybės ir visos žmonijos interesais." (Citatos pabaiga)
(36)
(50)
(-14)

Komentarai (1)