JAV astronautai grįžta namo – „Crew Dragon“ sėkmingai atsijungė nuo TKS ir skrieja link Žemės (Video)  (1)

Du mėnesius besitęsianti istorinė „SpaceX“ ir NASA vykdoma „Demo-2“ misija pasiekė paskutinį etapą. JAV astronautai Bobas Behnkenas ir Dougas Hurleyus keliauja namo.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2020-08-02 JAV astronautai grįžta namo – „Crew Dragon“ sėkmingai atsijungė nuo TKS ir skrieja link Žemės (Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV astronautai Bobas Behnkenas ir Dougas Hurleyus gegužės 31 dieną sėkmingai su „SpaceX“ sukurta „Crew Dragon“ kapsule nuskrido į Tarptautinę kosminę stotį (TKS). Tai amerikiečiams pavyko padaryti po 9 metų pertraukos, kai buvo nutraukta „Šatlų“ programa.

Per visą šį laiką buvo atliekama daugybė įvairių bandymų ir eksperimentų, per kuriuos „Crew Dragon“ kapsulė pasirodė labai sėkmingai. Taip pat astronautai pakeitė senąsias TKS baterijas naujomis, kurios tarnaus 20 metų.

Šiąnakt, „Demo-2“ misija pasiekė finišo tiesiąją. Bobas ir Dougas atsisveikino su TKS įgula, įlipo į „Crew Dragon“ kapsulę ir apie 2 val. 34 min. nakties (Lietuvos laiku) sėkmingai atsijungė nuo TKS.

Kaip tai vyko, galite pasižiūrėti šiame vaizdo įraše. Nekantriausi iškart spauskite ant šios laiko žymos – pats atsijungimo procesas prasideda nuo 2:15:00 val:

Visi buvo labai geros nuotaikos ir netgi juokavo: „Ar galite patvirtinti, kad WiFi yra išjungtas ir aktyvuotas „Skrydžio režimas“?“

Toldami nuo TKS, „Crew Dragon“ įgulos nariai padėkojo TKS įgulai ir jos vadovui Chrisui Cassidy už „du puikius mėnesius. Mes esame dėkingi už viską, ką padarė jūsų komanda. Jūs padėjote mums įrodyti, kad Dragon yra pasirengęs skrydžiui“, - teigė Hurleyus ir pridūrė, kad jų „plekštelėjimas į vandenį“ įvyks rytoj.

Dabar „Crew Dragon“ artėja link Žemės ir numatoma, kad Meksikos įlankoje „Crew Dragon“ nusileis šiandien, 14:42 Rytų pakrantės laiku. Lietuvos laiku tai bus 21:42 val.

Tiesioginę transliaciją galite stebėti čia:

Iš pradžių buvo abejonių, kad astronautų grįžimas į Žemę įvyks šiomis dienomis. Planus jaukė įsismarkavusi tropinė audra „Isaias“. Tačiau likus 6 valandoms iki galutinio verdikto, NASA jau buvo įvertinusi visas grėsmes ir nusprendė, kad astronautams grįžti yra saugu.

Beliko sulaukti sėkmingo astronautų nusileidimo. Vos tik „Crew Dragon“ pūkštelės į vandenį, prie jų priplauks laivas ir iškels astronautus.

Iš esmės taip „Demo-2“ misija bus laikoma baigta ir žymės naują JAV astronautikos etapą.

Per šiuos du mėnesius „SpaceX“ sukurta „Crew Dragon“ kapsulė buvo išbandyta, ištestuota ir pasirodė labai puikiai. Ir nors šis jos nusileidimas yra labai svarbus, tačiau NASA jau oficialiai patvirtino, kad „Crew Dragon“ kapsulė ir ją nešanti „Falcon 9“ raketa yra saugios gabenti astronautus į kosmosą.

Taip pat „SpaceX“ ir NASA per daug ilgai nesiilsės, nes jau yra numatyta sekanti misija į TKS. „Crew-1“ misija įvyks šių metų rugsėjo mėn., o sekanti – „Crew-2“ – turėtų įvykti kitų metų pavasarį. Jų metu, vietoje dviejų astronautų, į TKS jau skris 4 astronautų įgulos.

Ši JAV ir privačios „SpaceX“ kompanijos sėkmė žymi ir esminį lūžį kosmoso pramonėje. Pagaliau amerikiečiai galės būti nepriklausomi nuo Rusijos „Roskosmos“ malonės ir į TKS astronautus skraidins iš savos žemės ir savomis raketomis.

Tai taip pat prisidės ir kaštų mažinimo prasme. Viena vieta rusų „Sojuz“ erdvėlaivyje amerikiečiams kainavo 90 mln. dolerių. Su „Crew Dragon“ ji atseina apie 55 mln. dolerių.

Ir nors „Roskosmos“ vadovas D. Rogozinas ne kartą Eloną Muską ir „SpaceX“ kaltino lobizmu bei dempingavimu, tačiau Elonas turi paprastą atsakymą:

„SpaceX raketos yra 80 proc. pakartotinai panaudojamos, jų [Roskosmos] – 0 proc. Tai yra tikroji problema.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(34)
(0)
(34)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: