Biologus pašiurpino skerdynės pakrantėje: kas papjovė 19 ryklių, bet išėdė tik jų kepenis? (Foto)  ()

Didžiųjų orkų siautėjimas Pietų Afrikos Respublikos (PAR) pakrantėje tęsiasi. Jų taikinys – ryklių kepenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvi didžiosios orkos surengė dar vienas skerdynes – suėdė 19 ryklių Notorynchus cepedianus kepenis, o jų gaišenos buvo išmestos į krantą ties kaimu Pearly Beach, įsikūrusiu piečiausiame PAR taške, skelbia livescience.com.

Gluminantis didžiųjų orkų elgesys atkreipė PAR jūrų biologės Alison Kock dėmesį. Moteris apie „liūdnai pagarsėjusią“ didžiųjų orkų (Orcinus orca) porą, pramintą „Port“ ir „Starboard“ („Kairysis bortas“ ir „Dešinysis bortas“), ir vasario 23-iąją surengtas skerdynes parašė tviteryje.

Tiesa, tai ne pirmas kartas, kai ši porelė kelia sumaištį šiame regione. 2017 m. „Port“ ir „Starboard“ paskerdė mažiausiai aštuonis didžiuosius baltuosius ryklius. Ir praktiškai visais atvejais, išskyrus vieną, surijo tik jų kepenis. Kodėl šias didžiąsias orkas taip masina ryklių kepenys?

Savo tviterio žinutėje A. Kock paaiškino, kad „didžiosios orkos greičiausiai mokosi iš patirties, kai pirmą kartą užpuola naujos rūšies atstovą“, vadinasi, sužinojusios, kurioje ryklio kūno vietoje yra kepenys, „jos šią informaciją įsimena visam laikui ir tampa veiksmingesnėmis medžiotojomis“.

 

Taip pat derėtų nepamiršti to fakto, kad ryklių kepenys yra „labai maistingos, jose yra daug riebalų ir vitaminų“, „Live Science“ skirtame laiške nurodė mokslininkė. „Šios didžiosios orkos galbūt pastebėjo, kad, suėdusios kepenis, gauna daugiau energijos. Ryklių kepenys yra didelės ir plūdrios, iškyla į vandens paviršių. Taigi, jas lengva pastebėti ir suėsti, palyginti su kitais organais, kurie yra sunkiau aptinkami ar gali nugrimzti į dugną“, – pridūrė ji.

 

Panašiai kaip komandinėse imtynėse, didžiosios orkos neretai medžioja grupėmis ar poromis, kad galėtų užspiesti ryklius į kampą ir įgyti pranašumą prieš potencialų grobį.

„Viena didžioji orka nukreipia ryklio dėmesį, o kita puola iš pasalų, – nurodė A. Kock. – Norint taikyti tokią medžioklės strategiją, būtinas aukštas intelektas ir socialinis bendradarbiavimas. Taip pat didžiosios orkos gali savo didelėmis uodegomis apsvaiginti ryklį ar jį apversti ir sukelti vadinamąjį toninį nejudrumą. Toninis nejudrumas pasireiškia, kai ryklys apverčiamas ant nugaros ir atsiduria savotiškoje transo būsenoje.“

 

 

Anot A. Kock, toks didžiųjų orkų elgesys buvo pastebėtas visame pasaulyje, įskaitant Pietų Ameriką, Šiaurės Ameriką, Australiją ir Naująją Zelandiją. Tiesa, tik palyginti neseniai matoma tendencija, kad prie PAR krantų didžiųjų orkų aukomis vis dažniau tampa Notorynchus cepedianus ir baltieji rykliai. Be to, pats faktas, kad per vieną dieną buvo sumedžiota tiek daug ryklių, kelia susirūpinimą.

„Tai didelis skaičius, turint omenyje vienos dienos medžioklę, – savo el. laiške rašė jūrų biologė. – Tačiau tikrasis poveikis yra susijęs ne su Notorynchus cepedianus populiacija, bet su šių ryklių reakcija į grėsmę tapti aukomis – jie palieka įprastas susitelkimo vietas, todėl vietos ekosistemoje gali prasidėti domino efektas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: