Pūkuoti maži genijai: mokslininkai atskleidė, kodėl katės taip mėgsta sėdėti ant mūsų nešiojamųjų kompiuterių  (1)

Mokslininkai mano, kad gyvūnai visai nesistengia patraukti mūsų dėmesio ar mėgdžioti mūsų veiksmų – jie turi kitą, klastingesnį planą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau šimtmečius žmonės bando iššifruoti, ką reiškia vienoks ar kitoks mūsų augintinių elgesys. Kartais norime galvoti, kad jų dėmesys yra švelnių jausmų apraiška, tačiau mokslininkai mano, kad taip būna ne visada, rašo „Science Focus“.

Kiekvienas namuose prie nešiojamojo kompiuterio sėdintis katės šeimininkas anksčiau ar vėliau susiduria su tuo, kad augintinis užšoka ant klaviatūros ir patogiai įsitaiso ant jos.

Deja, jokie plataus masto tyrimai nebuvo skirti šiam kačių elgesiui, todėl nėra mokslinių eksperimentų rezultatų, kurie atsakytų, kodėl mūsų katės taip mėgsta laipioti ant klaviatūrų ir nešiojamųjų kompiuterių.

Pasak daugiau nei 25 metų klinikinę patirtį turinčio gyvūnų psichologijos eksperto daktaro Davido Sandso, galima daryti prielaidą, kad taip katės bando mėgdžioti mūsų elgesį.

Daugybė ankstesnių tyrimų iš tikrųjų rodo, kad kartais mūsų augintiniai gali imituoti mūsų elgesį, bet, deja, šį kartą ne. Sandsas atliko savo tyrimą ir padarė išvadą, kad katėms labai sunku imituoti spausdinimą.

Galima manyti, kad kates prie nešiojamojo kompiuterio patraukia kvapas, o tiksliau – kvapas, kurį jame nuolat paliekame. Pasak Sandso, vargu ar galėtume aptikti šį subtilų kvapą, tačiau mūsų augintiniai jį tikrai atpažins. Taip iš tiesų gali būti, bet Sandsas mano, kad vargu ar mūsų katės guli ant mūsų nešiojamųjų kompiuterių vien tam, kad galėtų mėgautis mūsų kvapu.

 

Tiesą sakant, daktaras Sandsas mano, kad taip mūsų augintiniai bando „išstumti mūsų kvapą“, kad ir kaip nemaloniai tai skambėtų. Kačių pasaulis priklauso nuo jų uoslės, nes jos gali pasikliauti savo regėjimu tik tamsoje.

Mokslininkas teigia, kad mūsų augintiniai, greičiausiai, yra linkę palikti savo kvapą ant mūsų nešiojamojo kompiuterio ir klaviatūros, o tai iš tikrųjų reiškia – „tai priklauso man“.

 

Mokslininkas pastebi, kad nepaisant to, jog žmonės ir katės buvo kaimynai tūkstančius metų, mums vargu ar pavyko visiškai prijaukinti šiuos gyvūnus. Tiesą sakant, jie vis dar išlieka „pūkuoti maži genijai“, kurie savo kvapu siekia mus išvaryti iš savo namų.

Apibendrindamas Sandsas pažymi, kad, išskyrus atvejus, kai mūsų augintiniai yra trikdomi, jie neturi jokios priežasties „uzurpuoti“ mūsų nešiojamų kompiuterių. Žinoma, išskyrus vieną mums labai nemalonų dalyką: jie parodo, kad jiems priklausote jūs ir jus supanti aplinka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(3)
(6)

Komentarai (1)