Paaiškino, ką reiškia „prasikaltęs“ žvilgsnis – ar šunys iš tiesų jaučia gėdą?  ()

Jei pakankamai ilgai gyvenate su šunimi, tikėtina, kad kada nors grįžę namo rasite jį besisukiojantį po kambarį, apsuptą sudaužytos porcelianinės vazos, sudraskytos plunksninės pagalvės ar kito vertingo daikto likučių, teigia „BBC Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis vaizdas toks dažnas, kad atsirado „šunų gėda“ – interneto subkultūra, kurioje šunų savininkai dalijasi savo šuniukų nuotraukomis, kuriose jie atrodo susigėdę dėl kažkokio savo poelgio.

„Prasikaltęs“ žvilgsnis – tai kai manome, kad šuo atrodo kaltas dėl kokio nors nusižengimo, – sako šunų elgesio tyrinėtoja profesorė iš Barnardo koledžo, Kolumbijos universiteto (Niujorkas) Alexandra Horowitz. – Galbūt jų ausys arba galva nuleista žemyn. Gal jie šiek tiek žiūri į šalį arba yra pabrukę uodegą“.

Tačiau kas tiksliai dedasi mūsų šunų galvose, kai jie taip elgiasi?

Siekdama išsiaiškinti priežastis, kodėl mūsų augintiniai taip elgiasi, A.Horowitz kartu su komanda atliko eksperimentą. Tyrėjai liepė šuniui ir jo šeimininkui įeiti į kambarį, o tada priešais juos padėjo skanėstą. Tada šeimininkų buvo paprašyta išeiti iš kambario, prieš tai liepus šunims neėsti skanėsto.

Kol šeimininkų nebuvo, kai kuriems šunims buvo duota draudžiamo skanėsto, o kai kuriems – ne. Tada šeimininkai buvo pakviesti atgal į kambarį ir jiems buvo atskleista, ar šuo suėdė skanėstą, ar paliko jį ramybėje, kaip buvo nurodė šeimininkas. Tačiau kai kuriems šeimininkams buvo pasakyta, kad šuo suėdė skanėstą, nors jis to ir nepadarė.

 

„Pastebėjau, kad jie nutaiso tokį patį „prasikaltusį“ žvilgsnį nepriklausomai nuo to, ar skanėstą suėdė, ar ne. Žvilgsnis atsirasdavo, jei šeimininkas manydavo, kad jo šunelis suėdė skanėstą, ir ateidavo jo sudrausminti, nesvarbu, ar iš tiesų šuo suvalgė skanėstą ar ne“, – sakė A.Horowitz.

„Šunys nutaisydavo nuolankų žvilgsnį, tarsi sakydami „kad ir kas tai būtų, atsiprašau“. Tačiau jie taip elgiasi, jei mes tiesiog parodome jiems piktą veidą. Net tada, kai jie nepadarė nieko blogo. Tai rodo, kad šunys taip elgiasi ne todėl, kad jaučiasi kalti, – teigia šunų elgesio tyrinėtoja. – Vis dėlto, tai nereiškia, kad jie negali jausti kaltės, tiesiog mes nelabai mokame atpažinti tai atskleidžiantį elgesį“.

 

Tai reiškia, kad „prasikaltęs“ žvilgsnis visai nėra kaltės ar gėdos išraiška – tai tiesiog augintinio reakcija į piktą šeimininko veidą ar griežtesnį toną, rašo „BBC Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(2)
(12)

Komentarai ()