„Šis sprendimas – istorinis.“ Skelbiamas naujas įstatymas Lietuvoje  (6)

Ketvirtadienį Seime vykusio lemiamo balsavimo metu parlamentarai pritarė įstatymo projektui dėl kailinių žvėrelių fermų draudimo Lietuvoje. Už siūlymą drausti auginti ir žudyti gyvūnus vien dėl naudos iš jų kailio balsavo 68 Seimo nariai, 25 – prieš, dar 15 susilaikė. Dabar kailinių žvėrelių likimą spręs LR prezidentas Gitanas Nausėda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis Seimo sprendimas – istorinis. Nuo šiol galime drąsiai sakyti, kad Lietuva yra šalis, kurioje gyvūnas vertas daugiau nei keli eurai, gauti iš jo kailio. Visa tai – žmonių, kuriems rūpi kenčiantys gyvūnai, nuopelnas. Per devynis metus, kol buvo siekiama kailių fermų Lietuvoje draudimo, dešimtys tūkstančių žmonių ėmėsi veiksmų, kad tai įvyktų. Šiandien Seimo nariai nebegalėjo to ignoruoti“, – sako gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.

Visgi, ji pažymi, jog kailių fermų draudimas finišo dar nepasiekė. Įstatymui turi pritarti prezidentas.

„Kailių fermose kenčiančių gyvūnų likimas šiuo metu prezidento rankose. Kiekvienas norintis, kad įstatymas būtų kuo greičiau pasirašytas, gali imtis veiksmų – parašyti prezidentui laišką, kad jis, kaip ir Seimo nariai, išgirstų aiškiai visuomenės siunčiamą žinutę – Lietuvoje kailių fermų nebus“, – komentuoja G. Vaitkevičiūtė.

Politologė Ainė Ramonaitė mano, jog prezidentas turėtų pasirašyti įstatymą, nes jo nuostatoms pritaria didžioji dauguma Lietuvos gyventojų.

„Parlamentarai balsavo atsižvelgdami į savo elektorato nuomonę, tad prezidentas tikrai neturėtų šio įstatymo vetuoti. Rugpjūčio mėnesį tyrimų bendrovės „Norstat LT“ atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, jog kailinių žvėrelių fermų draudimui pritaria didžioji dauguma Lietuvos gyventojų, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos, gaunamų pajamų ar rinkiminių preferencijų. Klausimas buvo formuluotas taip, kad gyventojai galėtų įvertinti abiejų pusių – fermų priešininkų ir jų šalininkų – argumentus. Tačiau juos įvertinę, absoliuti dauguma gyventojų (55 proc. visų suaugusiųjų) pasirinko atsakymą „reikėtų drausti“ ir tik 29 proc. sutiko, kad tokias fermas reikia leisti. Tai akivaizdus ženklas prezidentui“, – teigia A. Ramonaitė.

 

Kailių fermų draudimą per artimiausias 10 dienų turi pasirašyti prezidentas G. Nausėda. Jam pasirašius šį įstatymo projektą, kailių fermų draudimas įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d., o besiverčiantiems šia veikla numatomas pereinamasis laikotarpis ir kompensacijos. Dabar vis dar veikiantys kailinių žvėrelių ūkiai privalėtų būti uždaromi iki 2027 m. sausio 1 d.

Parašyti prezidentui ir padėti sustabdyti žiaurų elgesį su gyvūnais galite čia: https://www.parasykprezidentui.lt/

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(11)
(-5)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: