„Tampa evoliuciškai lankstesni.“ Baiminamasi, kad šį virusą perduoti galės ir žmogus žmogui  ()

Nauji jūrų žinduolių tyrimai rodo, kad paukščių gripo virusas H5N1, sukėlęs dabartinį protrūkį tarp JAV ūkiuose laikomų karvių protrūkį, vis labiau prisitaiko plisti tarp žinduolių. Kai kurie ekspertai baiminasi, kad tai gali reikšti galimą viruso perdavimą iš žmogaus žmogui.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© PublicDomainPictures (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/illustrations/virus-microbiology-cell-infection-163471/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos universiteto (JAV) ir JAV Nacionalinio žemės ūkio technologijų instituto (INTA) mokslininkai, Argentinoje atlikę išankstinį tyrimą, kuris dar kol kas nėra recenzuotas, nustatė, kad virusas plinta tarp jūros dramblių (ruonių rūšis) ir kitų jūrų žinduolių. Jie taip pat rado viruso versijų, kurios gali plisti tarp žinduolių ir užkrėsti paukščius.

„Tai, kad H5N1 virusai tampa evoliuciškai lankstesni ir naujai prisitaiko prie žinduolių, gali turėti pasaulinių pasekmių laukinei gamtai, žmonėms ir (arba) gyvuliams“, – rašoma naujame tyrime, kuris birželio 1 d. buvo paskelbtas išankstinių publikacijų duomenų bazėje „bioRxiv“.

Ši H5N1 versija tarp paukščių pradėjo plačiai plisti 2020 m. – iš pradžių Europoje, o vėliau Pietų Afrikoje. Šiaurės Amerikoje virusas pasirodė 2022 m., o vėliau išplito Pietų Amerikoje. 2023 m. rugpjūtį jis buvo aptiktas pačiame Pietų Amerikos pakraštyje, Tierra del Fuego salyne – ne paukščiuose, o jūrų liūtuose.

[EU+Kuponai] Geriausios dovanos Tėvo dienos proga! Nesunaikinami išmanieji laikrodžiai už mažiausias kainas. Riboto laiko
1796

„Kospet“ išmaniųjų laikrodžių išpardavimas

Specialūs kuponai

Galioja iki 2024-06-12

Iš Europos sandėlių

Greitas ir saugus pristatymas

2 metų garantija

30-ies dienų pinigų grąžinimo garantija

1) „Kospet Tank T3“ - karinio tvirtumo naujausias modelis

2) „Kospet Tank M3“ - labai dailus karinio tvirtumo išmanusis laikrodis

Išsamiau

Vėliau, 2023 m. spalį, Daviso universiteto (JAV) ir INTA tyrėjai nustatė, kad gripas siautėjo jūros dramblių kolonijoje Punta Delgados vietovėje Argentinos Península Valdés pakrantėje. Liga pražudė daugiau kaip 17 000 jūros dramblių, įskaitant 96 proc. tą sezoną gimusių jauniklių.

Atlikus mirtino viruso genetinį sekos nustatymą paaiškėjo, kad tai buvo tam tikros linijos, vadinamos 2.3.4.4.4b, genotipas B3.2. Ši linija 2022 m. pabaigoje ir 2023 m. kelis kartus išplito iš migruojančių paukščių į žinduolius Pietų Amerikoje, o vienas iš šių išplitimų evoliucionavo į naują liniją, kuri gali lengvai plisti nuo žinduolio žinduoliui, nustatė tyrėjai. Genetiniai duomenys susiejo žinduolių protrūkius Argentinoje, Čilėje, Peru ir Brazilijoje – tai pirmas žinomas tarptautinis viruso plitimas iš žinduolio į žinduolį, pranešė tyrėjai.

 

„Tai vis daugiau įrodymų, kad turėtume būti budrūs, ypač jūrų žinduolių atžvilgiu“, – sakė viena iš pagrindinių tyrimo autorių ir Kalifornijos universiteto Davis Karen C. Drayer Laukinių gyvūnų sveikatos centro ir jo Lotynų Amerikos programos veterinarė dr. Marcela Uhart. – Kuo labiau jis prisitaiko prie žinduolių, tuo svarbesnis tampa žmonėms“.

 

Šiuo virusu gali užsikrėsti žmonės – tačiau kol kas apie tokius atvejus pranešama retai. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras nustatė keturis žmonių užsikrėtimo atvejus JAV – vieną 2022 m. ir tris 2024 m. 2022 m. atvejis buvo susijęs su tiesioginiu sąlyčiu su naminiais paukščiais, o 2024 m. atvejai buvo perduoti pieninių galvijų.

„Šis virusas gali prisitaikyti prie žinduolių, kaip matome iš mutacijų, kurios nuolat aptinkamos žinduolių kilmės virusuose“, – teigė tyrimo bendraautorė ir INTA virusologė Agustina Rimondi.

M. Uhart ir A. Rimondi teigia, kad norint suprasti galimas viruso pasekmes žmonių sveikatai, būtina toliau stebėti laukinių gyvūnų virusą, rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: