Papūgos jaunikliams duoda vardus  (0)

Žvirblinės papūgėlės kiekvieną vos besiplunksnuojantį jauniklį išmoko ypatingos garsų sekos, pagal kurią atpažįstamas individas. Kitaip tariant, jos savo mažyliams duoda vardus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Wired“ rašo, jog tyrėjai buvo pastebėję, kad nelaisvėje papūgos pagal tam tikrus riksmus atpažįsta savo artimuosius, tačiau nežinojo, kaip tai prasideda laukinėje gamtoje – ar jaunikliai tokio elgesio išmoksta iš tėvų, ar vardą pasirenka patys, vedami įgimto instinkto, o gal toks elgesys apskritai būdingas tik nelaisvėje laikomoms papūgoms.

Norėdamas tai išsiaiškinti, Kornelio universiteto ornitologas Karlas Bergas su komanda sukeitė kiaušinius laukinių žaliauodegių žvirblinių papūgėlių, kurių populiaciją stebi nuo 1987 metų, lizduose. Svetimus vaikus augino pusė paukščių porų ir jaunikliai vėliau perėmė riksmus, pademonstruotus įtėvių. Tai reiškia, jog jie nėra padiktuojami įgimto instinkto, bet išmokstami.

Tarp kitų gyvūnų, kurie vienas kitam duoda unikalius vardus yra delfinai ir žmonės (galimas dalykas, jog ir banginiai). Vardų naudojimas padeda palaikyti ryšį su konkrečiais individais. „Esminis vystymosi etapas – kai mažyliai pradeda sieti suaugusiųjų skleidžiamus garsus su konkrečiomis reikšmėmis“, – rašė K. Bergo komanda. – „Tarp tokių garsų vienas iš pirmųjų yra mažylio vardas.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)