Nauja genetiškai modifikuotų kukurūzų rūšis turi 3 kartus daugiau vitaminų  (11)

Nauja genetiškai modifikuota (GMO) kukurūzų rūšis kaupia beta karotiną, vitaminą C ir folio rūgštį ir yra pirmoji javų rūšis, sukurta specialiai tam, kad gamintų vitaminų daugiau nei įprasta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Naujiena yra tai, kad vis dėlto įmanoma sukurti javus su įvairiomis maistingomis medžiagomis. Visuose iki šiol GMO grūduose buvo įmanoma tik padidinti kažkurios vienos maistingosios medžiagos kiekį“, sako mokslininkas Paul‘as Christou‘as. Tačiau mokslininkas neperkalbėjo priešiškai GMO atžvilgiu nusiteikusių žmonių, net ir pasiremiamasis tuo, kad tyrinėjimai buvo atlikti be žemės ūkio korporacijų paramos.

Mokslininkai įterpė 5 genus iš skirtingų organizmų – tarp  jų ryžių ir Escherichia coli bakterijų į populiarų Pietų Afrikos baltąjį kukurūzą, kuriam tokie vitaminai iki šiol nebuvo būdingi. Naujam augalui suteiktas kodinis pavadinimas  „M37W“. Tada jie „apšaudė“ kukurūzo gemalą metalinėmis dalelėmis, padengtomis DNR nuotrupomis, kurios ‚“įsodintos“ į gemalą sužadino jo vitaminus gaminančius biocheminius procesus. Tolimesnė analizė parodė, kad šie genai išliko ir kitų to paties augalo kartų genomuose. Pasikeitimai buvo stulbinantys: 169 kartus padidėjo beta karotino kiekis(vitamino A pirmtako), 6 kartus padidėjo vitamino C ir 2 kartus folio rūgšties. Ši rūšis vis dar nėra prieinama plačiam vartojimui, o paraiškos patvirtinimas auginimui lauke gali užsitęsti iki dešimties metų, o tai tikrai nėra bloga naujiena GMO priešininkams.

Christou‘as pažymi, kad šie tyrinėjimai buvo pilnai finansuojami iš visuomenės lėšų ir buvo skirti tik siekiant pagerinti besivystančių šalių žmonių gyvenimą. Tačiau oponentai pažymi, kad maisto produktų pagerinimas nepadidina jų prieinamumo neturtingiems gyventojams, ir kaip argumentą pateikia tai, kad dar anksčiau sukurti genetiškai modifikuoti „Auksiniai ryžiai“, turintys daugiau vitamino A, iki šiol nėra plačiai paplitę. Jų nuomone tyrinėjimai geriau būtų vykdomi tam, kad būtų išsiaiškinta, ką žmonės gali ar turi galimybę auginti ir kad naudą jų sveikatai teiktų valgomo maisto įvairovė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)

Susijusios žymos: