Kinija atsisako savo pozicijos dėl Kurilų: kas nutiko? (Žemėlapis)  ()

Kinija pakeitė savo poziciją dėl Kurilų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija nuo 1964 metų Kurilų salas laikė Rusijos okupuota Japonijos teritorija, pakeitė savo poziciją.

Dabar Pekinas laikosi „neutralumo“ šiuo klausimu, rašo japonų leidinys „Kyodo“, remdamasis su situacija susipažinusiais šaltiniais. Kitaip tariant, Kinija nebetiki, kad Rusijos Federacija jas okupavo.

Pasak leidinio pašnekovo, Kinijos lyderis Xi Jinpingas 2023 metų kovo 20 dieną Maskvoje per susitikimą su Rusijos diktatoriumi Vladimiru Putinu „nepalaikė Japonijos teritorinių pretenzijų į Kurilų salas“.

 

Taigi, pagal Kiniją - tai grynai Rusijos teritorija. 

Oficialiai Xi sakė Putinui, kad „nuo šiandien Kinija nestos nė į vieną teritorinio ginčo pusę“, turėdamas omenyje neutralumo poziciją.

Leidinys pažymi, kad prieš dviejų valstybių vadovų susitikimą Kurilų salos „Kinijos žemėlapiuose visada buvo pažymėtos kaip okupuotos Rusijos “.

„Kyodo“ šaltinių teigimu, Rusijos diktatorius kalbėjosi su Xi apie „specialios neapmuitinamos zonos sukūrimo svarbą“, kurios įstatymo projektą kovo pradžioje priėmė Rusijos Federacijos Valstybės Dūma.

Tokijuje buvo pasmerktas vadinamosios „bemuitės zonos“ sukūrimas, o Rusijos valdžia pareiškė, kad vienas iš įstatymo projekto tikslų yra sutelkti dėmesį į keturių salų – Iturupo, Kunaširo, Šikotano ir Chabomajaus – priklausymą Rusijai.


 

Kurilų salų konfliktas – teritorinis ginčas tarp Japonijos ir Rusijos dėl pietinių Kurilų salų suvereniteto, prasidėjęs po Antrojo pasaulinio karo pabaigos ir iki šiol nesureguliuotas.

Po Antrojo pasaulinio karo, visos Kurilų salos buvo prijungtos prie TSRS, tačiau į Iturupo, Kunaširo, Šikotano salų ir Chabomajaus salų grupę pretenduoja ir Japonija, jas vadinanti Šiaurinėmis Teritorijomis arba Pietų Čišima. Ginčytinos salos dabar priklauso Sachalino sričiai, esančiai Rusijoje.

 

Japonijos pozicija: salas TSRS užėmė neturėdama tam jokio juridinio pagrindo. Rusija tvirtina, kad jos suverenitetas pietinėms Kurilų saloms yra absoliučiai teisėtas ir neabejotinas bei nesvarstytinas, taip pat skelbia, kad nepripažįsta paties teritorinio ginčo su Japonija fakto.

Pietinių Kurilų salų priklausomybės klausimas yra pagrindinė kliūtis visiškam Rusijos ir Japonijos santykių sureguliavimui ir taikos sutarties pasirašymui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(24)
(-18)

Komentarai ()