Kinai dėjo iš peties. Pradėjo gręžti neįtikėtiną, 10 000 metrų gylio skylę Žemės plutoje (Video)  (1)

Šįkart kinų akys nukrypo žemyn – Kinijos mokslininkai pradėjo gręžti 10 000 metrų skylę Žemės plutoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinija pradėjo gręžti giliausią kada nors šalyje padarytą gręžinį. Naftos turtingame Tarimo baseine, Kinijos šiaurės vakarų Sindziango regione, antradienį (gegužės 30 d.) prasidėjo gręžimo procesas, pranešė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“.

Operacija prasidėjo antradienį 11.46 val. Gręžinio statyba yra svarbus Kinijos Žemės gelmių tyrinėjimo įvykis, suteikiantis tautai precedento neturinčią galimybę tyrinėti giliai po paviršiumi esančias Žemės sritis.

Gręžinys yra statomas Taklimakano dykumos, kuri yra didžiausia Kinijos dykuma, pašonėje.

Technikos ekspertas Wang Chunsheng, neseniai prisijungęs prie operacijos, pareiškė, kad daugiau nei 10 000 metrų gylio gręžinio gręžimas yra drąsus žingsnis siekiant ištirti nežinomą Žemės teritoriją ir sustiprinti žmogaus supratimo ribas.

„Gręžimo projekto statybos sunkumą galima palyginti su dideliu sunkvežimiu, važiuojančiu dviem plonais plieniniais trosais“, – sakė Kinijos inžinerijos akademijos mokslininkas Sun Jinsheng, kalbėdamas su „Xinhua“.

 

Tarimo baseinas, kuriame statomas gręžinys, yra viena iš sunkiausių tyrinėjimų vietų dėl atšiaurios žemės aplinkos ir sudėtingų požeminių sąlygų.

Tokie tyrinėjimai padeda nustatyti mineralinius ir energijos išteklius bei įvertinti aplinkos nelaimių, pvz., ugnikalnių išsiveržimų ir žemės drebėjimų, riziką.

Giliausia Žemės dirbtinė skylė yra Rusijos Kolos supergilus gręžinys, kuris buvo gręžiamas 20 metų, 1989 m. pasiekė 12 262 metrų gylį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai (1)