A. Guterresas: „sustabdykite šią beprotybę!“  ()

JT generalinis sekretorius António Guterresas pranešė, kad dėl visuotinio atšilimo Nepalo kalnai per 30 metų neteko beveik trečdalio ledo. Jis taip pat priminė, kad pasauliui viršijus kritinę 1,5 laipsnio ribą gali kilti siaubingi potvyniai bei sausros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antonio Guterresas žinią perdavė lankydamasis vietovėje netoli aukščiausios pasaulio viršukalnės – Everesto kalno.

Klimatologai teigia, kad per pastaruosius 100 metų Žemės temperatūra vidutiniškai padidėjo 0,74 laipsnio, tačiau atšilimas Pietų Azijos Himalajuose buvo didesnis nei vidutiniškai pasaulyje.

„Šiandien esu čia tam, kad nuo beveik aukščiausios pasaulio vietos sušukčiau: sustabdykite beprotybę“, – sakė JT vadovas, ragindamas užbaigti iškastinio kuro erą.

Nepale, įsiterpusiame tarp dviejų didžiausių aplinkos teršėjų anglies dvideginiu – Indijos ir Kinijos, ledynai per pastarąjį dešimtmetį tirpo 65 proc. sparčiau nei per ankstesnį dešimtmetį.

A. Guterresas įspėjo, kad tirpstantys ledynai lems ežerų ir upių patvankas (vandens lygio kilimas), kurios nušluos ištisas bendruomenes, o jūros kils rekordiškai sparčiai.

Mokslininkai šių metų birželio mėn. paskelbtoje ataskaitoje teigė, kad dėl visuotinio atšilimo iki šimtmečio pabaigos Himalajų Hindukušo ledynai gali prarasti iki 75 proc. savo apimties.

Tai sukeltų pavojingus potvynius ir vandens trūkumą 240 milijonų kalnuotame regione gyvenančių žmonių.

Iš Everesto grįžę alpinistai sakė, kad kalnas dabar sausesnis ir pilkesnis.

 

„Rekordinės temperatūros reiškia rekordinį ledynų tirpimą. Per 30 metų Nepalas neteko beveik trečdalio savo ledo“, – sakė keturių dienų vizito į šalį atvykęs A. Guterresas.

Jis taip pat paragino šalis apriboti pasaulinės temperatūros kilimą iki 1,5 laipsnio Celsijaus, kad būtų išvengta „blogiausio klimato chaoso“.

„Ledynai traukiasi, mes negalime atsitraukti. Turime judėti į priekį imdamiesi veiksmų klimato srityje“, – vaizdo įrašą užbaigė A.Gutteresas.

Parengta pagal „Euronews“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()