Verčia imtis už galvos: medžių kirtimo mastai Amazonijos miškuose 5 kartus didesni nei pernai (Video)  (1)

Remiantis palydovų duomenimis, Brazilijos Amazonėje sausį iškirstų medžių skaičius gerokai viršijo praėjusių metų to paties mėnesio miškų kirtimo mastą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Liūdni skaičiai

Sunaikintas plotas buvo penkis kartus didesnis nei 2021 m. – tai didžiausias sausio mėnesio bendras plotas nuo 2015 m., kai buvo pradėti kaupti duomenys.

Aplinkosaugininkai kaltina Brazilijos prezidentą Jairą Bolsonaro, kad jis leidžia sparčiau kirsti miškus, rašo BBC.

Norint kovoti su klimato kaita, būtina apsaugoti Amazoniją.

Medžiai kertami dėl medienos, taip pat siekiant atlaisvinti erdves, kuriose auginami pasėliai pasaulinėms maisto pramonės įmonėms aprūpinti.

Naujausi Brazilijos kosmoso agentūros „Inpe“ palydoviniai duomenys vėl verčia abejoti Brazilijos vyriausybės įsipareigojimu saugoti savo didžiulius atogrąžų miškus.

„Greenpeace“ ragina Jungtinės Karalystės ir kitų šalių prekybos centrus iš tiekimo grandinių atsisakyti tiekėjų, dalyvaujančių miškų kirtimo veikloje.

Sausio mėn. iškirsta 430 kvadratinių kilometrų miškų.

Didelio kiekio medžių kirtimas metų pradžioje yra neįprastas, nes lietingasis sezonas paprastai neleidžia miško kirtėjams patekti į tankų mišką.

Didžiuliai Brazilijos atogrąžų miškai iš atmosferos sugeria milžiniškus šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekius ir veikia kaip vadinamasis anglies dioksido absorbentas. Tačiau kuo daugiau medžių iškertama, tuo mažiau teršalų sugeriama, rašo BBC.

 

Šioje teritorijoje taip pat gyvena bendruomenės, kurios teigia, kad, norėdamos pragyventi, turi naudoti mišką kasybai ir komerciniam ūkininkavimui.

Tuo pat metu Amazonijoje gyvenančios čiabuvių bendruomenės kovoja, kad apsaugotų atogrąžų miškus ir savo gyvenimo būdą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (1)