Kodėl užsimerkę kartais matome žvaigždutes ir kitas keistas figūras?  ()

Kai užsimerkiate arba atmerkiate akis labai tamsioje patalpoje, kartais turbūt galite pamatyti įvairius raštus, spalvų raizginius ar net blyksnius. Tačiau kodėl taip yra?


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© mjh_shikder (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/bokeh-light-bokeh-golden-light-6873009/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kuriuos tokius vaizdinius gali sukelti ir sveikatos sutrikimai. Tačiau dauguma žmonių užmerkę akis patiria nepavojingas vizualines haliucinacijas, kurios yra normalios akių veiklos rezultatas.

Jos vadinamos „fosfenu“ – t. y. reiškinys, apibūdinamas kaip gebėjimas matyti šviesą, šviesai iš tikrųjų nepatenkant į akį.

„Mūsų akys tamsoje „neišsijungia“ – atvirkščiai, jos sukuria labai silpnus vidinius signalus, imituojančius šviesą. Šiuos signalus nuolat kuria akių galinėje dalyje esančios ląstelės“, – aiškina Kvinslendo technologijos universiteto (Australija) Optometrijos ir regos mokslų docentė Katrina Schmid.

[EU+Kuponai] „Techtober Blowout 2024“ išpardavimas! Mini PC, energijos stotelės, žaidimų monitoriai, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
5710 1

„Techtober Blowout 2024“ išpardavimas

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „TITAN ARMY P32A2S2“ - 32 colių, QHD, 240Hz žaidimų monitorius

2) „MINIX Z100-0dB“ - mini PC, 16+512GB, WiFi6 ir kt.

3) „Wanbo X5“ - 1080P, 1100 ANSI, WiFi 6, Bluetooth 5.0, Android 9.0 vaizdo projektorius

4) „SolarPlay Q2501“ - mobili energijos stotelė, 2400W, 2160Wh, LiFePO4

Išsamiau

„Sūkuriai ir bangos, kurias matome, atsiranda dėl šių ląstelių aktyvumo pokyčių. Sūkuriai gali būti spalvoti – nes spalvą atpažįstančios akių ląstelės taip pat pasižymi tokiu aktyvumu. Šie signalai perduodami į smegenis, o smegenys interpretuoja šį atsitiktinį aktyvumą. Jūsų smegenys nežino, kad juos sukėlė ne tikra šviesa, todėl manome, kad matome spalvotas šviesas ir raštus, kurių nėra. Tai savotiška iliuzija!“, – aiškina ji.

 

Nors šis reiškinys pasitaiko ir sveikiems žmonėms, jis taip pat gali būti tinklainės problemų – pavyzdžiui, tinklainės atšokos, neurologinių ligų arba tiesiog per dažno akių trynimo – požymis. Fosfeną galite sukelti ir jei netyčia (tyčia geriau to nedaryti) šiek tiek sputelėsite akies obuolį.

„Jei šviesos raštai tapo daug pastebimesni arba išlieka ilgiau – tai gali reikšti problemą“, – teigia K. Schmid.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()