Arbatos ekspertas apie tai, kokią arbatą iš tikro verta gerti (4)
Nors Kinija yra arbatos gimtinė, Japonija taip pat turi labai ryškią arbatos kultūrą, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sako arbatos ekspertas Andrius Žilinskas. Anot jo, Japonija arbatos gaminimu išskiria jau nuo pat pradžių – arbatos auginimo.
Visi šio ciklo įrašai |
|
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
„Tie arbatos sodai yra kitokie. Jie labai tvarkingi, kaip ir patys japonai. Visur yra tvarka. Arbatą jie skina ne rankomis, o traktoriukais, mašinomis. Rankomis arbatą skina tik išskirtiniais atvejais, pavyzdžiui, jeigu dalyvauja konkursuose, renka geriausią japonišką arbatą, arba jeigu tą arbatą ketina pateikti išskirtiniams žmonėms“, – nurodo A. Žilinskas.
Jis pasakoja, kad vienas iš sodų, nesutikęs, kad jų vardas būtų minimas, arbatą gamina imperatoriaus sūnui: „Tiesiog neleidžia savo vardo minėti, kad neišskirtų to sodo, kaip prioritetinio. Tai nebūtų gražu kitų sodų atžvilgiu.“
A. Žilinskas sutinka – Japonija nėra arbatos gimtinė, bet, tvirtina jis, ji nėra prastesnė: „Kinija yra arbatos gimtinė, bet japonai iš viso pasaulio susirenka tai, kas geriausia, patobulina ir pritaiko savo kultūrai. Japonija nėra arbatos gimtinė, bet tikrai labai plačiai išvysčiusi savo arbatos gėrimo kultūrą, kuri visiškai kitokia, iš karto skiriasi nuo kitų arbatos kultūrų. Tai labai ryški arbatos kultūra.“