Atrado dar vieną įrodymą, kodėl sveika kartą per savaitę suvalgyti šokolado: kuris geriau - baltas, pieniškas ar juodas? ()
Jau seniai kalbama, kad saikingai valgyti šokolado gali būti sveika. Dabar atsirado dar vienas įrodymas, kad šokoladą valgyti sveika, ypač širdžiai.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Tai parodo naujausias tyrimas, liepos 22 dieną paskelbtas žurnale „European Journal of Preventive Cardiology“.
Kelių skirtingų gydymo įstaigų, įskaitant Mayo ir Klivlando klinikas JAV, tyrėjai peržiūrėjo 6 šokolado valgymo ryšį su širdies sveikata nagrinėjusius tyrimus, apimančius 336 tūkst. 289 dalyvius skirtingose šalyse, aiškindamiesi, ar yra reikšmingas ryšys tarp šokolado ir koronarinės širdies ligos.
Tyrėjai pastebėjo, kad žmonės, kurie pranešė valgantys šokoladą bent kartą per savaitę, mažiau rizikavo susirgti koronarine širdies liga, palyginti su tais, kurie retai valgė šokoladą ar visai jo nevalgė.
Tyrėjai nematavo, kiek reikėtų suvalgyti šokolado, kad būtų pasiekta minėtoji nauda, bet, anot autorių, „panašu, kad didelis kiekis neturi“ pageidaujamo poveikio širdies sveikatai.
Tyrėjai iškėlė teoriją, kad šokolado sudedamosios dalys, tokios kaip polifenoliai ar flavanoliai gali pagerinti kai kuriuos širdies sveikatos rodiklius, sumažindami uždegimą, arba padidinantys DTL, kitaip – „gerojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.
Tai paremia ankstesnius įrodymus, kad šokoladas gali būti naudingas sveikatai, pagerindamas kraujospūdį ir kitus širdies bei kraujagyslių veiksnius.
Ar rinktis bet kokį šokoladą?
Tyrimai neišskyrė šokolado tipų (balto, juodo ar pieniško). Šiuo metu egzistuojantys įrodymai leidžia daryti prielaidą, kad juodas šokoladas, turintis gausiai polifenolių ir mažai cukraus bei riebalų, gali būti sveikiausias.
Dabartinis tyrimas taip pat neskaičiavo, kiek šokolade, kurį tyrimo dalyviai suvalgydavo, buvo riebalų, kalorijų ir cukraus. Viso to yra gausu daugybėje parduotuvėje parduodamo šokolado ir šokoladinių saldainių.
Per daug cukraus, tam tikros riebalų rūšys ir suvartojamų kalorijų perteklius sietini su didesne širdies ligų rizika bei kitomis chroniškomis ligomis, tad nesvarbu, kokia yra šokolado nauda, panašu, kad valgyti jo reikėtų saikingai.
„Panašu, kad saikingas šokolado kiekis apsaugo vainikines arterijas, bet didelis kiekis – ne.
Kalorijos, cukrus, pienas ir riebalai , esantys parduotuvėse parduodamuose produktuose yra tai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, ypač sergantiems diabetu ar nutukusiems žmonėms“, – įspėjo tyrimo bendraautorius Baylor medicinos koledžo (JAV) gydytojas daktaras Chayakritas Krittanawongas pranešime spaudai.
Šokoladas greičiausiai nėra vienintelis svarbus veiksnys
Tyrėjai nėra tikri, ar vien tik šokoladas gali pagerinti širdies sveikatą, ar ir kitos ypatybės.
Tyrimas neatsižvelgė į skirtingus judėjimo įpročius, kas gali paveikti žmonių sveikatą labiau nei užkandžiai.
Svarbiu veiksniu gali būti ir geografinė vieta. Kai kurie labiausiai šokoladą mėgstantys asmenys gyvena tokiose Europos šalyse, kaip Šveicarija, kur požiūris į sveikatą ir judėjimą labai skiriasi nuo, tarkim, JAV gyventojų.
Parengta pagal „Insider“