Konkursas „Geriausia laukinės gamtos akimirka 2009“  (0)

Gamtinių ledinių leidykla „Lututė“, „Žurnalas apie gamtą“ ir internetinė fotografijų svetainė naturephoto.lt šiais metais pirmą kartą ėmėsi iniciatyvos rinkti metų geriausias gamtos nuotraukas. Konkurso „Geriausia laukinės gamtos akimirka 2009“ laureatais tapo 15 fotografų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rinkti geriausias laukinės gamtos nuotraukas buvo pakviesta per 150 šalies gamtos fotografų ir gamtininkų. Vasario mėnesį paskelbtam konkursui buvo galima siūlyti fotografijas, pastaraisiais metais publikuotas internetinėse svetainėse ir spaudoje. Į 2009 metų geriausias laukinės gamtos akimirkas pretendavo per 200 nuotraukų daugiausia iš internetinių svetainių birdpix.lt, efoto.lt, macrogamta.lt, dantis.tvk.lt ir naturephoto.lt. Fotografijų žanras nebuvo ribojamas, svarbiausia sąlyga – fotografuota turėjo būti natūralioje gamtoje ir tik Lietuvoje. Nuotraukos, darytos zoologijos soduose, aptvaruose, žmogaus auginamų gyvūnų fotografijos, taip pat kompiuterinėmis programomis apdoroti vaizdai nebuvo vertinami.

Konkursui „Geriausia laukinės gamtos akimirka 2009“ buvo pasiūlytos fotografijos, darytos 2009 m. ir 2010 m. sausio–vasario mėnesiais. Daugiausiai vertintojų dėmesio sulaukė Lietuvos gyvūnijos vaizdai: žvėrių, paukščių, vabzdžių ir kitų gyvūnų.

Laukinės gamtos, ypač gyvūnijos, pasaulis – tikras iššūkis fotografui. Kupinas staigmenų, netikėtumų, neatleidžiantis nė menkiausios klaidelės. Lietuvoje kryptingai gyvąją gamtą fotografuoja palyginti nedaug fotografų. Dauguma jų – gamtininkai: vieni iš profesijos, kiti – iš pašaukimo. Kad išeitų bent pakenčiama nuotrauka, pirmiausia reikia daug žinoti apie gyvūnus, išmanyti jų elgsenos ypatumus, taip pat reikia be galo daug laiko ir kantrybės. Kartais valandų valandas tenka kęsti lietų, darganą, šaltį, sustingusius raumenis bijant net krustelėti, kad sulauktum to išganingojo kadro.

„Atsitiktinumas fotografuojant laukinius gyvūnus – retas svečias. Dažniausiai sėkmę lemia daugybės metų įdirbis ir žinios. Pats sąmoningu gamtininku tapau dar vaikystėje – būdamas dešimties, – sako konkurso sumanytojas, gamtininkas, fotografas Romualdas Barauskas. – Jau antrą dešimtmetį kiekvieną laisvą akimirką, visus savaitgalius ir laisvadienius skiriu gyvūnų fotosesijoms. Fotografuoti gyvąją gamtą – labai nelengvas uždavinys, todėl džiugu, kad vis daugiau randasi šiam žanrui neabejingų fotografų. Tikiuosi, kad tokie konkursai paskatins visuomenę daugiau domėtis Lietuvos gamta, o fotografus pastūmės dar uoliau ieškoti tų nepakartojamų laukinės gamtos akimirkų.“

Iš konkursui pasiūlytų daugiau nei 200 darbų daugiausiai balsų gavo 30-ies fotografų nuotraukos. „Geriausiomis laukinės gamtos akimirkomis 2009“, siūliusiųjų ir balsavusiųjų fotografų nuomone, pripažinta 15 fotografijų. Simboliška, kad Pasaulinės paukščių dienos (balandžio 1 d.) išvakarėse daugiausiai balsuota už paukščių nuotraukas. Kai kuriems fotografams pavyko įamžinti ir tokius retus Lietuvos paukščius kaip didysis apuokas, nykstantys tetervinai, plėšriosios medšarkės, kukutis.

Tokį konkursą ketinama rengti kasmet, o geriausias fotografijas skelbti Pasaulinės Žemės dienos (kovo 20 d.) išvakarėse. Pirmojo konkurso laureatų darbai publikuojami „Žurnale apie gamtą“, žurnale „Medžiotojas ir medžioklė“, leidyklos „Lututė“ svetainėje, jais ketinama iliustruoti leidyklos leidinius. Ateityje planuojama išleisti „Geriausių laukinės gamtos akimirkų“ albumą, rengti parodas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: