Viskas, ką reikėtų žinoti apie duomenų centrus  ()

Kaskart versle iškilus naujam poreikiui, technologijos žengė koja kojon ir stengėsi kaip įmanoma greičiau suteikti įrankius jam patenkinti. Didelės sumos, kurias verslininkai investavo į naujausią fizinę bei programinę įrangas, paspartino susikurti dideles virtualių duomenų laikymo talpyklas, kuriomis pasinaudodami sparčiai augantys verslai tapo pranašesni už rinkos konkurentus. Ši talpykla šiandien – tai duomenų centras. Verta paminėti, kad tokie centrai tarp įmonių ir didžiausių korporacijų tapo populiarūs tik nuo 1990-ųjų metų dėl iš pradžių vyravusio skepticizmo. Vienas didžiausių, moderniausių duomenų centrų Baltijos šalyse „RackRay“ kviečia susipažinti su duomenų centrais ir nori atsakyti į klausimą, kodėl jie reikalingi sėkmingai e. verslo plėtrai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kas yra duomenų centrai?

Kaip teigia „RackRay“ komanda, situacija, kai duomenų centrai talpino tik vieną gigantišką kompiuterį, pasikeitė iš esmės kompiuterinei įrangai tapus žymiai mažesne ir pigesne, o duomenų apdorojimo poreikiams – smarkiai padidėjus. Siekiant padidinti duomenų apdorojimo greitį, prasidėjo tinklų kūrimas. Šie leido e. verslams duomenis ir juose užkoduotą informaciją pasiekti greitai, o svarbiausia – nuotoliniu būdu. Šiandien didelis kiekis tokių serverių ir visa su jais susijusi įranga gali būti laikoma kambaryje, dideliame pastate ar net pastatų komplekse. Šie kompleksai, kitaip vadinami duomenų centrais, gali talpinti tūkstančius galingų serverių.

Duomenų centrai kartais vadinami serverių ūkiais dėl savo išdėstymo:  įranga laikoma serverių spintose (angl. „rack“), sustatytose į keliolika eilių. Centro patalpos yra visapusiškai pritaikytos serverių talpinimui, todėl užtikrinamas nepertraukiamas sistemų darbas.

Kodėl duomenų centras reikalingas verslui?

Nepaisant to, kad fizinė įranga tampa vis mažesnė, greitesnė ir galingesnė, „RackRay“ atstovai pabrėžia, jog pasaulyje tokiu pačiu tempu didėja ir alkis dar didesniam kiekiui duomenų. Todėl įmonės nuolat susiduria su savo galimybių ribomis. Duomenų centrai reikalingi bet kokiam verslo vienetui, kuris kuria arba naudoja skaitmeninius duomenis. Pavyzdžiui, valdžios, švietimo įstaigoms, telekomunikacijų bendrovėms, finansinėms institucijoms, mažmeninės prekybos atstovams, internetinių duomenų tiekėjams (tarkime, „Google“ ir „Facebook“).

Greito ir patikimo prisijungimo prie duomenų nebuvimas gali baigtis neveikiančiomis svarbiausiomis internetinio verslo paslaugomis vartotojams ir gerokai sumažėjusiu jų pasitikėjimu. O tai, be abejonės, atsispindi ir verslo pelno ataskaitose. Mokslinių tyrimų duomenimis, 2020 metais duomenų skaičius išaugo iki 40 zetabaitų (tai yra 40 trilijonų gigabaitų). Ir visas šis kiekis informacijos turi būti kažkur talpinamas. Tuo ir pasirūpina minėti duomenų centrai.

Kaip pastebi net du trečdalius Lietuvos svetainių savo duomenų centre talpinanti „RackRay“ profesionalų komanda, vis daugiau įmonių šiandien renkasi „Cloud“ (liet. „debesų kompiuterijos“) paslaugas. Jos užtikrina, kad duomenys neapkrautų asmeninių ir darbo kompiuterių, o juos pasiekti būtų galima per šią debesijos prieglobą, kurią suteikia tiekėjai. Nors klientas reikiamus duomenis gali pasiekti internetu, jie yra saugomi ir apdorojami fizinėje įrangoje. O šią talpina būtent duomenų centras.

Kokius privalumus duomenų centrai gali suteikti įmonėms?

Be to, kad duomenų centrai gali saugoti milžiniškus kiekius e. verslo duomenų vienoje vietoje, jie turi ir daugiau privalumų. Tai:

  • nepertraukiamas elektros tiekimas;
  • itin spartus interneto ryšys;
  • patikimumas bei saugumas.

Duomenų centrai užtikrina maksimalų elektros tiekimo efektyvumą, tad serveris gali veikti nepertraukiamai. Jie turi kelis skirtingus elektros įvadus, todėl sutrikus vienam, elektra toliau tiekiama per kitą. Šiuos elektros įvadus duomenų centrai taip pat dubliuoja elektros generatoriais, kurie degindami kurą gamina energiją. Tad net visam miestui likus be elektros, serveris ir toliau efektyviai veiks kelias dienas.

Verta išskirti, kad centrai garantuoja ne tik nepertraukiamą elektros tiekimą, bet ir interneto ryšį. Prie tarptautinių ryšio kanalų prisijungiama per keletą skirtingų interneto tiekėjų, todėl sutrikus vieno ar keleto ryšio tiekėjų paslaugoms, serveriai ir toliau lieka pasiekiami. Be to, turint keletą tiekėjų, užtikrinamas trumpiausias interneto kelias iki tam tikro geografinio taško, todėl duomenų centre talpinami serveriai pasižymi greitu sujungimu su užsienio šalimis.

Modernūs duomenų centrai statomi laikantis aukščiausių standartų, patalpas maksimaliai pritaikant serverių laikymui. „RackRay“ duomenų centras yra pastatytas „pastatas pastate“ principu – tai reiškia, kad patalpa, kurioje laikomi serveriai, turi papildomas sienas bei lubas. Taip pat labai svarbi dalis yra reikiamų temperatūros bei oro drėgmės rodiklių užtikrinimas.

Verta paminėti ir tai, kad duomenų centre įrengtos ir svarbiausios apsaugos sistemos: ugniai atsparios sienos, automatinis gaisro aptikimas bei gesinimas dujomis. Klientai gali būti tikri, kad prie serverio bus prileidžiami tik iš anksto patvirtinti asmenys, o patalpos yra saugomos vaizdo kameromis, biometrine prieigos kontrole. Be to, pastatą nuolat saugo ir prie jo budi apsaugos profesionalai.

Kuo svarbus „Tier III“ sertifikatas?

Pasaulinės reikšmės organizacija „Uptime Institute“ sukūrė duomenų centrams taikomus standartus, kurie įvertina šių kokybę ir patikimumą. Pirmasis sertifikatas, „Tier I“, suteikiamas didelėms sandėlį primenančios patalpoms su elektros energija, o „Tier III“ sertifikatu įvertinamas modernus duomenų centras, verslams galintis pasiūlyti nenutraukiamą elektros energiją, internetą ir nuolatinį serverių pasiekiamumą mažiausiai 99,98 % viso laiko. Jis užtikrina, kad atskirų komponentų gedimai nesutrikdys viso centro veiklos – tai itin reikšminga įmonėms, kurių sistemos be trikdžių turi veikti 24 valandas per parą, 365 dienas per metus.

„Tier III“ sertifikatu įvertinta „RackRay“ pažymi, kad tokį duomenų centrą pasirinkę verslai gali būti užtikrinti dėl jo patikimumo ir savo IT sistemų nepertraukiamo veikimo, nes tai – „Uptime Institute“ specialistų pateikiami faktai, o ne marketinginiai šūkiai.

Duomenų centras šiandien – tai neatskiriama sėkmingo verslo sudedamoji dalis. Sparčiai augant skaitmeninių duomenų mastams, privalu į tai reaguoti ir prisitaikyti prie pokyčių. Prisitaikymas, žengimas koja kojon su naujovėmis ir duomenų laikymas patikimame duomenų centre: tai vieni pagrindinių e. verslo sėkmės principų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: