Paaiškėjo Geriausių disertacijų konkurso pirmojo etapo finalininkai  (0)

Šį savaitgalį paaiškėjo pretendentai į Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) apdovanojimus už geriausias 2009 metais Lietuvoje apgintas disertacijas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Renkant geriausius darbus, atsižvelgta į tokius kriterijus kaip mokslinių tyrimų svarba ir vertė, tyrimų metodologijos efektyvumas ir inovatyvumas, išvadų pagrįstumas, disertacijos originalumas. Didelis dėmesys buvo skiriamas disertacijos tema publikuotų darbų kokybei, atliktų tyrimų svarbai tarptautiniu lygiu.

Vertinimo komisijos sprendimu į antrąjį disertacijų atrankos etapą pateko disertacijos, kurias pernai apgynė fizikas Jūras Mickevičius, chemikai Edvinas Orentas ir Aušra Tomkevičienė, matematikas Giedrius Alkauskas ir statybos inžinerijos mokslų daktaras Viktor Gribniak. Apdovanojimą už geriausią humanitarinių ir socialinių mokslų sričių disertaciją gauti toliau pretenduoja teisininkas Raimundas Moisejevas, menotyrininkas Liutauras Nekrošius, filologas Vytautas Rinkevičius, istorikas Valdemaras Klumbys ir sociologė Aušra Rimaitė.

Penkios į kitą atrankos etapą patekusios disertacijos buvo parengtos Vilniaus universitete, po dvi – Kauno technologijos universitete ir Vilniaus Gedimino technikos universitete, viena – Mykolo Romerio universitete. „Konkursui iš viso buvo pasiūlyta beveik aštuoniasdešimt darbų, todėl atrinkti darbus, iš kurių antrajame etape bus išrinktos pačios geriausios disertacijos, buvo sudėtingas uždavinys, pareikalavęs iš vertintojų daugiau nei mėnesio individualaus skaitymo ir vertinimo bei visą dieną trukusių diskusijų bendrame komisijos posėdyje”, - pasakoja LJMS vadovė dr. Vilma Petrikaitė. Pasak jos, didesnį nei paprastai pasiūlytų darbų skaičių galėjo lemti tai, kad šiemet, lyginant su ankstesniais metais, buvo apginta kur kas daugiau daktaro disertacijų – daugiau nei 470. „Ypač daug darbų apginta paskutiniais metų mėnesiais, neretai baiminantis gynimo tvarkos pasikeitimų, todėl ir nelabai kokybiškų. Vis dėlto, dauguma konkursui pasiūlytų darbų buvo stiprūs, tad vertintojams teko labai nelengvas uždavinys atrinkti disertacijas antram vertinimo etapui”, - mintimis dalijasi V.Petrikaitė.

Geriausių disertacijų konkurso vertinimo komisiją sudaro aktyvūs Lietuvos mokslininkai, po daktaro laipsnio įgijimo paskelbę reikšmingų publikacijų. Dalis komisijos narių savo daktaro disertacijas apgynė ir mokslinį darbą dirba užsienyje, tačiau stengiasi palaikyti ryšius su Lietuvos akademine bendruomene, o kai kurie tęsia aktyvią mokslinę veiklą gimtinėje.

Teikti siūlymus apdovanojimams galėjo LJMS nariai ir visi Lietuvos mokslininkai bei doktorantai. Tarp pasiūlytų darbų daugiausiai yra iš socialinių (teisės, ekonomikos, vadybos) bei technologijos mokslų (mechanikos inžinerijos, medžiagų inžinerijos ir kt.). Iki šiol trejus metus vykusiam konkursui daugiausiai būdavo pasiūloma fizinių ir technologijos mokslų disertacijų.

Džiugu, kad Lietuvos verslo atstovai nelieka abejingi jauniesiems mokslininkams ir tampa tradiciniais LJMS konkurso rėmėjais. Ketvirtus metus iš eilės konkursą remiantis DnB Nord bankas įsteigė 5000 litų apdovanojimą už geriausią humanitarinių ir socialinių mokslų sričių disertaciją. Geriausios fizinių, technologijos ir biomedicinos sričių disertacijos autoriui 5000 Lt apdovanojimą įsteigė AB TEO LT, jau antrus metus remianti šį renginį. Visi į antrą turą patekę disertacijų autoriai bus apdovanoti LJMS diplomais ir pažintinio žurnalo GEO prenumeratomis.

Šįmet įsteigta ir papildoma nominacija – geriausios disertacijos aplinkosaugos tematika autoriui bus įteiktas Europos Parlamento narės Radvilės Morkūnaitės įsteigtas apdovanojimas: 1000 Lt piniginis prizas, žurnalo „National Geographic“ prenumerata ir kvietimas apsilankyti Europos Parlamente.

Antrajame atrankos etape disertacijas vertins didelę mokslinio darbo patirtį sukaupę Lietuvos ir užsienio mokslininkai. Geriausių disertacijų autorius ketinama apdovanoti iškilmingoje ceremonijoje, kuri vyks balandžio mėn. 8 dieną LR Prezidento Rūmuose.


Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga konkursą „Geriausios disertacijos“ organizuoja nuo 2006 ųjų metų. Šią iniciatyvą rėmė šveicarų fondas Gebert Rüf Stiftung, AB TEO LT, bankas DnB Nord, UAB „Ekspla“, leidykla Alma littera, pažintinis žurnalas GEO. Šių metų konkursas yra LJMS vykdomo projekto „Jaunųjų mokslininkų tinklo plėtra“ dalis. Projektą finansuoja Islandija, Lichtenšteinas, Norvegija pagal EEE ir Norvegijos finansinius mechanizmus. Šio projekto tikslas – jaunųjų mokslininkų tinklo, apimančio mokslu besidominčius moksleivius, studentus, doktorantus ir mokslų daktarus, stiprinimas ir plėtra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: