Kovą kibernetiniai nusikaltėliai nusitaikė ir į įvykius Rusijoje  (0)

Interneto sukčių pasipelnymo šaltiniu vis dažniau tampa didelio atgarsio visuomenėje sulaukiantys įvykiai. Pasaulinės saugumo sprendimų kūrėjos ESET duomenimis, kovo pabaigoje nusikaltėlių taikinyje atsidūrė socialinio tinklo „Twitter“ vartotojai – jiems buvo siunčiamos nuorodos su informacija apie neseniai Maskvoje įvykusius sprogimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jomis susidomėję vartotojai buvo nukreipiami į tinklalapius, kuriuose buvo siūloma įsigyti netikras antivirusines programas. Pasinaudoję visuomenei aktualiais įvykiais, nusikaltėliai vis dažniau vilioja interneto vartotojus nukreipdami juos į kenksmingas svetaines. „Aktualaus įvykio ar kito turinio nuorodos tampa vis populiaresniu įrankiu kibernetinėms apgavystėms. Pastaruoju metu jos itin dažnai plinta socialiniuose tinkluose, kurių vartotojai gana lengvai susigundo jiems siūloma informacija ir ne visuomet susimąsto apie tykančius pavojus. Tokiu būdu internetiniai nusikaltėliai pasinaudoja smalsumu, noru sužinoti“, - sako ESET saugumo sprendimams šalyje atstovaujančios bendrovės „NOD Baltic“ vadovas Tomas Parnarauskas.

Pasak jo, naujausios atakos prieš „Twitter“ vartotojus išsiskyrė tuo, kad siūloma vaizdo medžiaga apie Maskvoje vykusius sprogimus atitiko oficialių naujienų portalų formatą. Tas pačias nuorodas apie tariamas vaizdo naujienas galima rasti ir paieškos sistemose. Bandydamas jose ieškoti informacijos vartotojas įviliojamas į internetinių nusikaltėlių sukurtus pavojingus tinklalapius, kurie siūlo įsidiegti antivirusines programas.

„Panašių socialinės inžinerijos pavyzdžių, kuomet sukčiai platina kenkėjiškas programas prisidengę aktualijomis, galima rasti ir Lietuvoje. Neseni įvykiai atskleidė, kad pasinaudoję situacija dėl privalomojo sveikatos draudimo Lietuvoje sukčiai Valstybinės mokesčių inspekcijos vardu siuntinėja elektroninius laiškus su nuorodomis į neva pajamų deklaracijas atnaujinančią programą“, - sako T. Parnarauskas. Kiekvieną mėnesį fiksuojanti kibernetines grėsmes, ESET perspėja apie pavojingiausių virusų „Win32/Conficker“ ir „INF/Autorun“ suaktyvėjimą. Kovo mėnesį šie, daugiausiai nuostolių vartotojams sukeliantys kenkėjai, aptikti 18,74 proc. visų užkrėstų kompiuterių.

Tarp dešimties pavojingiausių kovo mėnesio virusų aptinkami ir du naujokai: „Win32/Tifaut“ ir „VBS/StartPage“. Kenkėjiška programa „Win32/Tifaut“, patekusi į kompiuterį vagia ir savo kūrėjams perduoda vartotojo duomenis, tuo tarpu „VBS/StartPage“ pakeičia interneto svetainių nustatymus ir užkrėstų kompiuterių darbalaukyje kuria nuorodas į reklamines svetaines. Pavojingiausių virusų dešimtuką ESET kas mėnesį sudaro remdamasi unikalios grėsmių stebėjimo sistemos „ThreatSense.Net“ duomenimis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: