Verslumo skatinimas Lietuvoje  (0)

Praeitame straipsnyje rašėme, kad žmonėms, norintiems pradėti verslą trūksta gebėjimų pristatyti savo verslo idėjas, kad visuomenėje vyrauja tam tikra mentaliteto siena, kuri stabdo idėjų vystymo kultūrą ir pristatėme vieną Jungtinės Karalystės verslumo skatinimo programą ir joje dalyvavusią lietuvių komandą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsižvelgdamas į skaitytojų pasiūlymus, norėčiau pristatyti Lietuvoje prasidedančią verslumo skatinimo iniciatyvą, kurios metu bus sudaromos galimybės ir finansinės paskatos naujoms darbo vietoms kurtis ir savarankiškam užimtumui skatinti.  Tai naujos galimybės darbo neturintiems ir norintiems kurti savo verslą. Programos metu bus siekiama keisti darbo rinkos požiūrį į savarankišką užimtumą, bus konsultuojami bei mokomi pradedantieji.

Verslumo skatinimo fondu galės pasinaudoti labai mažos ir mažos įmonės, fiziniai asmenys, kuriantys savo verslą, socialinės įmonės. Paskolos palankesnėmis sąlygomis pradėti savo verslą bus taikomis prioritetinėms grupėms: bedarbiams, neįgaliesiems, jaunimui iki 29 metų amžiaus bei vyresniems nei 50 metų asmenims.

Konkursą laimėjusi Lietuvos centrinė kredito unija nuo šių iki 2015 metų paskirstys iki 50 mln. Lt Europos socialinio fondo lėšų. Bus skolinama mažomis, t.y. iki 86 tūkst. Lt, paskolomis. Tokios paskolos reikalingos smulkaus verslo investicijoms, konkurencingumui ir veiklos efektyvumui didinti, naujom verslo idėjom realizuoti.

Visi pradedantys verslą, norėdami pasinaudoti verslumo skatinimo fondo galimybėmis, turės parengti detalų verslo planą. Atrinktos verslo idėjos sulauks ne tik papildomų mokymų ir konsultacijų, bet ir joms bus suteiktos paskolos 3-5 metų laikotarpiui. Tikima, kad per šį laikotarpį grąžintos paskolos vėl galės būti suteiktos kitiems verslą norintiems pradėti asmenims ar įmonėms.

Paskolos gavėjas negalės gauti daugiau kaip vieną paskolą ir bus priskirtas konkretus grąžinimo grafikas. Kai kurie paskolų gavėjai galės tikėtis valstybės garantijos bei dalinio paskolų palūkanų kompensavimo. Be to, paskolos gavėjui nebus taikomi jokie administravimo mokesčiai, tačiau paskolos gavėjas turės mokėti 3 mėn. VILIBOR +0,1 proc., bet ne mažiau kaip 2 proc. ir ne daugiau kaip 6 proc. metinių palūkanų, plius kredito unijos maržą (pastovią palūkanų dalį), kuri negalės viršyti 3,49 proc.

Mokymuose turės galimybę dalyvauti ne mažiau kaip 5000 šalies gyventojų, 1200 verslininkams ar įmonėms bus suteiktos paskolos verslui pradėti arba plėtoti jau turimą. Šių metų rugsėjo pabaigoje prasidėjo pirmieji mokymai ir bus dalijamos pirmosios paskolos.

Tomas Pranckevičius

Žinių ekonomikos forumo konsultantas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: