Pasaulinės DNR dienos proga - asmeninių genomų įžvalgos ir Lietuvoje  (0)

Šiemet balandžio 15 dieną pasaulyje yra oficialiai minima DNR Diena (http://www.genome.gov/DNADay/), taip pažymint devynis metus nuo žmogaus genomo iššifravimo 2003 metų balandį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per tuos kelis metus pasaulio mokslininkai ir gydytojai, pasitelkę sparčiai tobulėjančias (ir pingančias) genetines technologijas, patikslino daugelio daugiaveiksnių ligų (vėžio, širdies-kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto, neurologinių ligų) genetines priežastis. Didžiulės tarptautinės visuminės genomų studijos atskleidė unikalių žmogaus genomo variacijų, vadinamų genetinių polimorfizmų, reikšmę polinkiui sirgti įvairiomis ligomis, atsako į vaistus ypatumus ir žmonių kilmę. Jau nuo 2007 metų tapo įmanoma atlikti asmeninį genomo skenavimą, o naujausios genetinės technologijos jau leidžia pasiekti virš 1 milijono genetinių variantų įvertinimą. Netolimoje ateityje bus įmanomą atlikti asmeninį viso genomo ištyrimą per kelias dienas už prieinamą kainą, kas anksčiau būtų užtrukę 10 metų ir kainuotų milijardus.

 Asmeninės ir prieinamos daugeliui žmonių genomikos pradininkai yra Silicio slėnyje (JAV, Kalifornija) įsikūrusi kompanija 23andMe („23 ir Aš“; „23“ – tiek chromosomų porų turi žmogus), aktyviai remiama informacinio giganto Google. 23andMe inovatyvios genotipavimo bei informacinės technologijos leidžia kiekvienam už prieinamą kainą pažvelgti į savo genome glūdinčią informaciją ir sužinoti polinkį sirgti per 190 skirtingomis ligomis bei būklėmis, taip pat sužinoti savo protėvių kilmę ir genealogiją, jautrumą įvairiems vaistams bei informaciją apie įvairius asmeninius požymius.

Savo unikalia Web 2.0, socialinio tinklo ir genetikos sinteze, demokratiška filosofija, 23andMe visame pasaulyje susilaukė didelio gerbėjų būrio, prie kurio vis intensyviau prisijungia ir Lietuvos gyventojai. 

Tarptautinės DNR dienos proga oficialiai pristatomas 23andMe partnerio UAB Indimeda edukacinis-komercinis projektas: e-sveikatos parduotuvė iCheck.lt, kurioje už specialią kainą galima užsisakyti personalizuotą genomo skenavimą 23andMe, naudojantis lietuvių kalba pateikiama informacija. Taip sumažinamas kalbos barjeras ir pirkėjai visuomet gali rinktis iš kur užsisakyti asmeninę genotipavimo paslaugą.

Pasinaudojus Lietuvos genetikų ir Kembridžo universiteto mokslininkų sukurta paslauga-algoritmu indiONKO-RISK®, pagal asmeninius genetinius variantus ir naujausius mokslinius duomenis, papildomai galima išsamiai įvertinti individualią onkologinių ligų genetinę riziką. Ši asmeninė informacija gali padėti pasirinkti svarbius gyvenimo būdo pakeitimus bei savalaikiai imtis prevencinių priemonių sveikatai pagerinti ir išvengti daugelio ligų.

iCheck.lt e-sveikatos parduotuvėje pateikiamos įrodymais pagrįstos šiuolaikinės technologijos ir priemonės, skirtos geresnei sveikatai. Namuose atliekami įvairių ligų patikros testai ir inovatyvios krūtų patikros priemonės suteikia galimybę kiekvienam geriau pasirūpinti savo sveikata ir be gydytojo pagalbos. iCheck.lt tikslas yra sukurti naują asmeninės genomikos ir prevencinės medicinos intelektualųjį diskursą Lietuvos viešojoje erdvėje, sveikatos priežiūroje ir kasdieniniame gyvenime.

UAB INDIMEDA – inovatyvi personalizuotos ir genetinės medicinos kompanija, padedanti asmeninę genetinę informaciją paversti Jūsų sveikatos priežiūros ir kasdienybės dalimi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: