Metalo ieškikliu rado itin retą senovės romėnų penio pakabuką – tikroji jo paskirtis nustebins (Foto)  ()

Tokie sidabriniai penio pakabukai yra reti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai archeologė mėgėja metalo ieškikliu Kente, Anglijoje, atrado sidabrinį penio formos pakabuką, kuris tikriausiai maždaug prieš 1800 metų buvo nešiojamas ant kaklo, kad apsaugotų žmogų nuo nelaimės.

Senovės Romos rašytojai, tokie kaip Markas Terentijus Varras (gyveno nuo 116 m. pr. Kr. iki 27 m. pr. Kr.) ir Plinijus Vyresnysis (23–79 m. po Kr.), mini, kaip manoma, kad falas ir jo atvaizdai turėjo galią apsaugoti žmogų nuo blogio. Daug falo vaizdų buvo rasta visoje Romos imperijoje, o mokslininkai dažnai mano, kad jie buvo sukurti siekiant išvengti nesėkmės.

Pakabukas (taip pat vadinamas amuletu) yra maždaug  3,1 centimetro ilgio, o viršuje yra mažytis žiedas, per kurį galima perverti virvelę (vėrinį). Jis datuojamas tais laikais, kai romėnai valdė Angliją, tarp 42 ir 410 m.

Nors tokie varpos formos amuletai dažnai buvo sutinkami visoje Romos Britanijoje, jie paprastai yra pagaminti iš vario lydinio, o ne iš sidabro, kaip iš Kento, rašė Lori Rogerson, Nešiojamų antikvarinių daiktų schemos (PAS) radinių ryšių palaikymo pareigūnė.

„Galima manyti, kad sidabras yra aukštesnės kokybės metalas nei vario lydinys, kuris sustiprina falo apsaugines savybes“, – sako Rogerson. „Archeologiniai įrodymai rodo, kad jų naudojimas Didžiojoje Britanijoje buvo labai populiarus Romos armijoje“.

 

Romos vyrai, moterys, vaikai ir net gyvūnai nešiojo tokius pakabukus, siekdami apsisaugoti nuo vadinamosios blogos akies, sakė Yves'o Brayer muziejaus mokslininkas Cyril Dumas, tyrinėjęs ir rašęs apie šiuos artefaktus.

Kalbant apie metalo pasirinkimą, galbūt papuošalą užsakiusiam ar pirkusiam žmogui užteko pinigų kokybiškesniam metalui. „Sidabro kaip medžiagos pasirinkimas gali būti dėl daugelio priežasčių, viena iš kurių yra paprasčiausiai todėl, kad dėvėtojas galėjo tai sau leisti, o pakabukas taip pat tampa eksponavimo objektu“, – sakė Niukaslio universiteto mokyklos projekto vadovas ir tyrimų koordinatorius Robas Collinsas.

 

„Tačiau įtariu, kad sidabras taip pat turi magiškų savybių arba su juo kaip medžiaga susijusių ryšių“, – pridūrė Collinsas, tyrinėjęs ir rašęs apie tokius artefaktus kaip šis.

Archeologė mėgėja Wendy Thompson rado amuletą 2020 m. gruodžio 31 d. ir pranešė apie savo radinį „Portable Antiquities Scheme“ – Britų muziejaus ir Velso nacionalinio muziejaus vykdomai programai, kuri seka metalo ieškikliu rastus radinius. Dėl artefakto šiuo metu vyksta pagal JK įstatymus reikalaujamas lobių saugojimo procesas, todėl jis gali patekti į Didžiosios Britanijos muziejaus kolekciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()