Sensacingas atradimas – mokslininkai klydo 150 metų: teks perrašyti istorijos vadovėlius (Foto)  ()

Senovinės auksinės monetos tyrimas atskleidė, kad trečiojo amžiaus Romos imperatorius, anksčiau suvoktas kaip išgalvotas personažas, tikrai egzistavo. Pasak mokslininkų, jis buvo armijos vadas Romos Dakijos provincijoje 260-aisiais mūsų eros metais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad moneta su Sponsiano vardu ir jo portretu buvo rasta daugiau nei prieš 300 metų Transilvanijoje, Romos imperijos forposte jos zenite.

Manoma, kad moneta buvo netikra. Tačiau po mikroskopu matomos įbrėžimų žymės įrodo, kad ji buvo apyvartoje maždaug 300 metų.

„Mes radome imperatorių. Jis buvo figūra, kuri, kaip manoma, buvo netikra ir ekspertų nurašyta kaip klastotė. Tačiau mes manome, kad jis buvo tikras ir kad jis turėjo savo vaidmenį istorijoje“, - sakė profesorius Paulas Pearsonas iš Londono universiteto koledžo, vadovavęs tyrimui.

Moneta pirmą kartą buvo aptikta 1713 m. Buvo manoma, kad tai tikra Romos moneta iki XIX amžiaus vidurio, kai ekspertai įtarė, kad jas galėjo pagaminti to meto klastotojai.

Ataskaitose rašoma, kad tyrinėdamas knygą apie Romos imperiją, profesorius Pearsonas pastebėjo ant monetos paviršiaus įbrėžimus, kurie, jo manymu, galėjo atsirasti dėl buvimo apyvartoje ilgą laiką. Tada jis susisiekė su Glazge įsikūrusiu muziejumi, kuriame ji buvo saugoma, ir paklausė, ar galėtų ten dirbti su tyrėjais.

 

Tyrimo išvados buvo paskelbtos žurnale „PLOS One“. Ji patvirtino monetos autentiškumą, kuriai maždaug du tūkstantmečiai metų.

Taigi, kas iš tikrųjų buvo Sponsianas?

Tyrėjai teigia, kad Sponsianas buvo karo vadas, karūnuotas kaip tolimos ir sunkiai apginamos Romos imperijos provincijos Dakijos (dabartinė Rumunija) imperatoriumi.

 

„Sujungę monetų įrodymus su istoriniais įrašais, darome prielaidą, kad jis greičiausiai buvo kariuomenės vadas izoliuotoje Romos Dakijos provincijoje per karinę krizę 260-aisiais mūsų eros metais ir kad jo nukaldintos monetos ilgam palaikė veikiančią vietinę pinigų ekonomiką“, – pažymima tyrime.

Šis atradimas yra įdomus Transilvanijos ir Rumunijos istorijos epizodas, kuris tiesiogine prasme perrašo Europos istoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(0)
(35)

Komentarai ()