Tvirtovės griuvėsiuose rastas akmeninis penis nustebino mokslininkus – teigia, kad jis atlieka unikalią funkciją (Foto)  ()

Neseniai per kasinėjimus viduramžių tvirtovės griuvėsiuose pietvakarių Ispanijoje buvo rastas 15 centimetrų akmeninis penis. Nors senovės pasaulyje, ypač Romos imperijos laikais, penio formos daiktai nebuvo neįprasti, gana keista rasti tokį daiktą, datuojamą Europos viduramžiais, rašo „IFLScience“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau, kitaip nei panašūs romėnų amžiaus artefaktai, šis neseniai aptiktas objektas atlieka unikalią funkciją. Atradimą atlikę archeologai mano, kad užuot tarnavęs kaip sėkmės talismanas ar papuošalas, tai buvo įrankis, naudotas ginklams galąsti.

Akmeninė varpa rasta Torre de Meira archeologinėje radimvietėje (Moanos savivaldybėje), esančioje ant kalvos viršūnės. Tvirtovė buvo sugriauta 1476 m. per Irmandino karus – liaudies sukilimą, per kurį valstiečiai sukilo prieš Ispanijos didikus.

Toks chaosas, kilęs po vėlyvųjų viduramžių krizės, XIV ir XV a. siautėjo daugelyje Europos šalių. Religinių konfliktų ir politinio nestabilumo fone Juodoji mirtis nusiaubė didžiąją Europos dalį ir paliko mases nepatenkintas ir trokštančias revoliucijos.

Šimtus metų po griuvėsiais buvusi tvirtovė galiausiai buvo atkasta 1976 m. ir atskleidė sienų kompleksą, ginklų saugyklą ir didelį sargybos bokštą.

Pastaruosius trejus metus šioje vietoje dirbo archelogų grupė „Arbore Arqueoloxia“, kuri aptiko daugybę įdomių radinių. Gegužės 19 d. šalia pagrindinio pastato griuvėsių archeologai aptiko akmeninį penį.

 

Remdamiesi aiškiais objekto kontūrais ir išraižymais ant jo, archeologai mano, kad akmeninis penis buvo naudojamas kaip puošnus galąstuvas, kuriuo kareiviai galėjo galąsti savo kalavijus, taip demonstruodami perdėtą vyriškumą.

„Jis materializuoja simbolinę asociaciją tarp smurto, ginklų ir vyriškumo. Asociacija, kuri, kaip žinome, egzistavo viduramžiais ir kuri dar ir šiandien egzistuoja mūsų kultūroje“, – sakė „Arbore Arqueoloxia“ archeologas Dario Pena.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: