Drezdeno stebuklas. „Viskas, ką matote apatiniame paveikslėlyje, buvo sukurta nuo nulio...“ (Foto)  ()

Drezdeno bombardavimas reiškė ne tik civilių mirtį, bet ir Europos kultūros centro bei baroko spindesio sunaikinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai, kas buvo pasiekta Drezdene, yra labiausiai įkvepiantis architektūrinis žygdarbis. Viskas, ką matote apatiniame paveikslėlyje, buvo sukurta nuo nulio“, – rašo soc. tinklo „X“ vartotojas @Culture_Crit.

Trijų dienų Sąjungininkų bombardavimo ataka Drezdene įvyko paskutiniais Antrojo pasaulinio karo mėnesiais – vasario 13–15 d. 800 bombonešių numetė apie 2700 tonų sprogmenų bei padegamųjų bombų ir sunaikino Vokietijos miestą.

Baroko architektūros perlas buvo visiškai sulygintas su žeme. Daugiau nei 80 % pastatų istoriniame miesto centre buvo arba apgadinti, arba visiškai sunaikinti.

Nuostabi Frauenkirche (Dievo Motinos bažnyčia) dešimtmečius buvo tik griuvėsių krūva. Rytų Vokietijos komunistinis režimas atsisakė ją atstatyti. Griuvėsiai 50 metų buvo tarsi „memorialas prieš karą“. Kai pagaliau griuvo Berlyno siena, žmonės stengėsi ją atstatyti.

 

Darbai pradėti 1993 m., siekiant atstatyti bažnyčią, plyta po plytos. Kiekvienas akmuo krūvoje buvo išrūšiuotas ir nuneštas analizuoti. Išskyrus visiškai naują kupolą, jis buvo rekonstruotas naudojant kuo daugiau originalaus akmens pagal tikslias originalo specifikacijas (kiek buvo galima surinkti iš senų nuotraukų).

 

Darbai truko 11 metų, o 2005-aisiais Frauenkirche buvo pašventinta iš naujo – iškilo kaip feniksas iš pelenų. Ji buvo baigta metais anksčiau nei numatyta tvarka ir kaip tik miesto 800 metų jubiliejaus proga.

Paauksuotą rutulį ir kryžių ant naujojo kupolo sukūrė anglų auksakalys, kurio tėvas dalyvavo bombarduojant miestą 1945 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()