Kiek pasaulyje yra piramidžių? Pasirodo, atsakymas ne toks jau paprastas  ()

Egipto piramidės yra tikrai stulbinančios – ypač Didžioji Gizos piramidė, kuri yra paskutinis išlikęs senovės pasaulio stebuklas. Tačiau ar tiksliai žinome, kiek senovės Egipto piramidžių tebestovi šiandien?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei šį klausimą įvesite į „Google“, pamatysite skaičių 118 – atsakymą, gautą iš Vikipedijos. Tačiau portalas „Live Science“ pasikalbėjo su keliais mokslininkais – ir išsiaiškino, kad atsakymas į šį klausimą iš tikrųjų yra gana sudėtingas.

„Nemanau, kad tai klausimas, į kurį galima atsakyti“, – teigia Niujorko universiteto meno istorijos ir hebrajų bei judaikos studijų profesorė Ann Macy Roth. Ji pažymi, kad mokslininkai nebūtinai sutaria dėl to, kas laikoma egiptietiška piramide.

Pavyzdžiui, 25-osios dinastijos laikais (maždaug 712–664 m. pr. m. e.) Egiptą valdė faraonai iš Nubijos (dabartinis Sudanas ir dalis pietų Egipto). Šie Nubijos vadovai statė piramides Sudane, bet kartu buvo ir Egipto valdovai, todėl diskutuotina, ar jų pastatytos piramidės Sudane turėtų būti įskaičiuotos.

[Pasaulinė premjera!] EU+kuponai. Aukščiausios klasės lazeriniai DLP vaizdo projektoriai (Video, „JMGO N1 Ultra 4K“, „JMGO N1 Pro 1080P“, „JMGO N1 1080P“)
5345

Pasaulinės premjeros pasiūlymai

Specialūs kuponai

Galioja tik iki 2024-03-11!

Iš EU - saugus ir greitas pristatymas

2 metų garantijos

Net trys modeliai skirtingiems poreikiams

Išsamiau

Kita problema – ar mažesnės piramidės – kartais vadinamos „karalienių piramidėmis“ – kurios buvo šalia didesnių piramidžių, turėtų būti įskaičiuotos į bendrą sumą. Pavyzdžiui, šalia Cheopso, Chefreno ir Menkaurės piramidžių Gizoje yra mažiausiai aštuonios mažesnės piramidės. Šiuolaikiniai mokslininkai šias mažesnes piramides, kurios kartais būna prastai išsilaikiusios, dar vadina „antrinėmis piramidėmis“.

„Ancient Egypt Research Associates“ prezidentas ir knygos „The Complete Pyramids: Solving the Ancient Mysteries“ autorius Markas Lehneris atkreipė dėmesį į kitus piramidžių skaičiavimo sunkumus. „Tai iš dalies priklauso nuo to, ką vadinate piramide, – sako jis. Viena iš problemų yra ta, kad ne visos piramidės buvo užbaigtos. O kai kuriais atvejais piramidės statyba nutrūkdavo netrukus po to, kai ji buvo pradėta – todėl pasak tyrėjo, kyla klausimas, ar skaičiuoti piramides, kurios vos buvo pradėtos“.

 

M. Lehneris taip pat pažymi, kad Naujosios karalystės laikotarpiu (maždaug 1550–1070 m. pr. m. e.) privatūs asmenys kartais prie savo kapo pastatydavo nedidelę piramidę – tad taip pat diskutuojama, ar šias mažytes piramides įskaičiuoti. „Jei pabandytumėte įtraukti Naujosios karalystės nekarališkąsias piramides, kurios paprastai būdavo gana mažos ir dažnai yra visiškai sugriuvusios, yra daugybė, daugybė pavyzdžių ir tikriausiai dar daugiau tokių, kurie visiškai prarasti arba kurių pamatai dar neatkasti“, – sako A. M . Roth.

Nors Egipto piramidžių skaičius yra ginčytinas, vienas mokslininkas nurodo, kad skaičius 118 gali būti visai arti tiesos. „Manau, kad šis skaičius tikriausiai atitinka tikrovę, nors asmeniškai nesu jų visų suskaičiavęs“, – teigia egiptologas ir Vermonto universiteto (JAV) profesorius Davidas Lightbody. Jis pažymi, kad daugelis jų – mažesnės „privačios“ piramidės.

 

Nors Egiptas yra gerai žinomas dėl savo piramidžių, iš tikrųjų daug daugiau piramidžių yra Sudane, teigia D. Lightbody. Iš tiesų senovinėse Sudano kapinėse ir toliau randama daugybė piramidžių – nors jos yra daug mažesnės už pastatytas Gizoje, rašo „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()

Susijusios žymos: