Tai verta žinoti visiems. Išradėjas sugalvojo, kaip išgyventi gaisro metu – susirasti žarną ir judėti link tualeto (Foto)  ()

Sukurti šį „kvėpavimo aparatą“ įkvėpė daugybė gaisrų daugiaaukščiuose viešbučiuose 70-ųjų pabaigoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aštuntojo dešimtmečio pabaigoje Jungtinėse Valstijose kilus gaisrams daugiaaukščiuose viešbučiuose žuvo dešimtys žmonių, kurie nusinuodijo įkvėpę toksiškų dūmų. Tačiau vėliau šie liūdni įvykiai įkvėpė tyrėją Williamą O. Holmesą sukurti „kvėpavimo aparatą“, kuris leistų išgyventi, kol atvyks gelbėtojai, ir neuždusti nuo dūmų, rašo „IFLScience“.

Pasak Mičigano valstijos universiteto, dūmų įkvėpimas yra dažniausia mirties priežastis per kelias valandas trunkančius gaisrus, o ne pats gaisras, kaip jūs manote. Kai ugnis užsiliepsnoja, jai degti reikia deguonies, todėl ji tiesiogine prasme išsiurbia jį iš aplinkos. Gaisro epicentre atsidūrę žmonės yra įstrigę, nes tiesiog neturi kuo kvėpuoti. Todėl dauguma žmonių miršta dėl oro trūkumo prieš atvykstant gelbėtojams.

Situacija galėtų pasikeisti, jei daugiaaukščiame viešbutyje ar daugiabutyje būtų įmontuotas koks nors ortakis, kuris būtų gryno oro šaltinis įstrigusiam žmogui. Taip Holmsui kilo idėja ir 1981 m. jis užpatentavo gyvybę gelbstintį kvėpavimo aparatą.

 

Tyrėjas tvirtino, kad tualeto vamzdis iš tiesų gali būti „gelbėjimosi ratas“ žmogui, patekusiam į gaisrą. Bent jau taip įmanoma išgyventi keletą papildomų minučių, kurių gali pakakti sulaukti gelbėtojų.

Taigi kaip tai veikia? Tualetai, iš pažiūros nuolat užpildyti skysčiu, iš tikrųjų turi vandens gaudyklę, kuri veiksmingai neleidžia tualeto skylei tapti atvirais vartais į kanalizaciją. Dėl akivaizdžių priežasčių ji taip pat naudinga norint išvengti nemalonių kvapų.

Kvapų sustabdymas neabejotinai reiškia dūmų sustabdymą, todėl Holmso idėja iš tikrųjų yra išstumti žarnelę per vamdzį ir pasiekti taip reikalingą orą kitoje tualeto pusėje. Taip, jei pavyks apsisaugoti nuo gaisro, galbūt pavyks palaukti, kol atvyks gelbėtojai.

 

Mokslininkas pastebi, kad norint, kad „kvėpavimo aparatas“ veiktų efektyviai, pirmiausia reikia nuleisti vandenį tualete – taip bus išplautos nuotekų dujos ir galėsite nuo jų apsisaugoti.

Be to, „kvėpavimo aparato“ konstrukcijoje buvo ir filtras, kuris turėjo sugerti kenksmingas ir toksiškas priemaišas, likusias kanalizacijos vamzdžio ore.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(2)
(21)

Komentarai ()