Pala, pala... Veidrodžio atspindyje cilindrai virtę... kubais??? (Video)  ()

O kubai – cilindrais? Mistika kažkokia. Įdomiausia tai, kad kreivų veidrodžių karalyste čia nekvepia. Štai tokį triuką sugalvojo Meiji universiteto (Japonija) galvočius Kokichi Sugihara.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendras paaiškinimas būtų toks: iš tikrųjų sukiojamas objektas nėra nei šeši cilindrai, nei šeši kubai – sustabdykite vaizdo įrašą tą akimirką, kai verčiamas šešetukas pasukamas 90 laipsnių kampu ir atsiduria ne horizontalioje, o vertikalioje pozicijoje.

Grąžinus jį horizontalion pozicijon, įsijungia vizualinio suvokimo mechanizmai, kurie sukuria iliuziją, jog matome kampuotus ar apvalius objektus – priklausomai nuo objekto regimosios projekcijos (regėjimo) kampo.

Panašiu principu veikiančių optinio suvokimo iliuzijų jau esame matę ir anksčiau (pvz., krokodilo Genos iliuzija). Skirtumas šiuo atveju tas, kad žiūrovas sukiojamą objektą suvokia ne kaip plokščią (dvimatį), o kaip erdvinį (trimatį).

Tiesa, kai triuko autorius priešais veidrodį surikiuoja daugiau mūsų suvokimą maustančių figūrų, protas gali pradėti kapituliuoti, tačiau tokiu atveju visai smagu tiesiog pasidžiaugti reginiu ir nusistebėti.

O jei vis dėlto panūstų trūks plyš triuko paslaptį išsiblusinėti iki menkiausių smulkmenų, jas savo tinklaraštyje (deja, vokiškai) pamėgino paanalizuoti  Martinas Missfeldtas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(34)
(3)
(31)

Komentarai ()